Sugar Busters, dieta care elimină zahărul din alimentaţie
Autorii dietei susţin că eliminarea zahărului din alimentaţie contribuie la echilibrarea cantităţii de grăsime din corp. De asemenea, dieta ajută la scăderea colesterolului rău, creşte nivelul de energie din organism şi contribuie la tratarea diabetului şi a altor afecţiuni.
Principiile dietei
O masă bogată în proteine şi săracă în carbohidraţi, duce la o mică creştere a nivelului glicemiei, dar la o mărire semnificativă a nivelului glucagonului, un hormon secretat de pancreas, care intervine în reglarea nivelului glicemiei şi care promovează mobilizarea grasimilor stocate.
Pe măsură ce sunt arse rezervele de grăsime pentru nevoile de energie dintre mese, nivelul crescut al glucagonului permite folosirea energiei de la nivelul rezervelor de grăsime. În plus, nivelul glucagonului rămâne la un nivel ridicat o perioadă îndelungată, astfel încât grăsimea mobilizată poate fi arsă în continuare.
Alimente interzise
Dieta Sugar Busters interzice consumul următoarelor alimente: cartofi, fulgi de porumb, orez alb, pâine din făină rafinată, morcovi, banane foarte coapte, stafide, bere, fast-food, sfeclă roşie, dulciuri şi făinoase pe bază de zahăr rafinat, fasole prăjită.
Alimente permise
Există o serie de alimente care pot fi consumate pe toată perioada dietei. Legumele bogate în fibre (mazăre, spanac, salată verde, anghinare, varză, ţelină, castravete, broccoli, vinete, ceapă), cerealele integrale, carnea slabă şi proaspătă, peştele şi câteva fructe (mere, lămâi, pere, cireşe, zmeură, kiwi, grepfrut, caise, mandarine şi portocale) se numără printre alimentele permise ale dietei Sugar Busters.