Scapă de kilogramele în plus cu ajutorul curei de praz!

27 martie 2017   Diete

Prazul face parte din familia plantelor Allicaeae, precum ceapa şi usturoiul, însă este mult mai dulce, iar denumirea sa ştiinţifică este „allium porrum“. Poate fi consumat crud, gătit, dar şi sub formă de suc, tinctură, sirop sau cataplasme. Nu se recomandă celor care suferă de calculi renali sau biliari deoarece este bogat în oxalaţi.

Accelerează metabolismul

4 căni de suc de praz sunt de ajutor în cura de detoxificare şi pentru a scăpa de kilogramele în plus. Tai prazul cubuleţe şi-l treci prin storcător. Bei o cană, dimineaţa pe stomacul gol şi ar fi bine dacă l-ai încălzi putin, însă nu cât să devină fierbinte. E mai bine să fie călduţ, deoarece grăbeşte metabolismul şi începe să lucreze în procesul de curăţare a organismului.

Bea a doua cană cu 15 minute înainte de prânz, iar a treia în a doua jumătate a amiezii. Ultima cană trebuie băută cu un sfert de oră înainte de cină. Ţine această cură timp de 10 zile, însă nu uita să ceri întâi sfatul medicului. Bea şi 2 litri de apă pe zi.

Te ajută să slăbeşti

Datorită conţinutului mic de calorii, prazul este un aliment iubit de cei care vor să arate bine. Poţi face face o cură de supă de praz. Vei avea nevoie de câteva tije de praz şi un cartof mai mic. Fierbe-le apoi poţi adăuga după gust sare şi piper. Pasează-le şi consumă supa cât e caldă. Cere sfatul unui nutriţionist înainte de a începe cura!

Previne retenţia de apă

Pentru că are un nivel crescut de apă, şi anume în proporţie de 87-90%, prazul este un puternic diuretic, eliminând apa în exces şi toxinele.

Alungă constipaţia

Dacă mănânci praz în fiecare zi nu vei mai avea probleme cu constipaţia, deoarece conţine atât fibre solubile (mucilagii) cât şi insolubile (celuloză), având o acţiune uşor laxativă. Este bogat în vitaminele A şi C, antioxidanţi şi flavonoizi care luptă împotriva proceselor inflamatorii din organism, dar şi împotriva radicalilor liberi.

Vitaminele respective ajută la detoxificarea organismului şi la echilibrarea pH-ului. De asemenea, mâncând praz, corpul îşi va reface bateriile cu minerale, cum ar fi: fier, potasiu, magneziu şi zinc. Şi femeile gravide ar trebui să-l consume pentru că are foarte mult acid folic.

Are efect antibiotic

Deşi nu e la fel de bogat în alicină precum usturoiul, şi acesta este considerat un medicament natural cu rol de antibiotic.

Util în retenţia urinară

Dacă atunci când mergi la toaletă nu reuşeşti să elimini toată urina, ai putea să pui pe abdomen cataplasme calde cu praz.

Alte beneficii ale consumului de praz

Mâncat regulat, prazul ajută la îmbunătăţirea circulaţiei, dar are şi rol de întreţinere a unei sănătăţi optime a aparatului cardiovascular. S-a descoperit că prazul, datorită prezenţei substanţei numite alicină, este un remediu împotriva formării colesterolului în vasele de sânge. Aceasta inhibă unele enzime rele să se acumuleze la nivelul ficatului.

Dacă îţi curge sânge din nas şi tamponezi cu puţin praz acesta va opri hemoragiile nazale. De asemenea, este indicat ca remediu local în ameliorarea următoarelor afecţiuni: hemoroizi, furunculi.

Pentru afecţiunile pulmonare se recomandă consumul de praz sau a siropului concentrat (praz şi miere în părţi egale).

Bolnavii de diabet ar putea bea câte un pahar cu vin de praz în fiecare zi.

Cei care au probleme precum laringita, faringita ori bronşita pot consuma o pastă din praz. Este un puternic afrodiziac. Procedează astfel: Ia câteva fire de praz şi taie-le în rondele. Pune-le la fiert şi lasă-le aşa până vei obţine un amestec sub formă de pastă. Stoarce bine şi adaugă 1-2 linguri de miere, apoi amestecă. Ia în fiecare zi 3 linguri din acest amestec.

Ştiai că...

...grecii şi romanii foloseau prazul pentru a-şi remedia problemele legate de infertilitate?

Mai multe