Pericolul ascuns în dietele fără gluten
Astăzi, mai mult de 55 de boli se pare că au legătură cu consumul de gluten. Fie că vorbim despre intoleranţa la gluten, boala celiacă, afecţiuni ale glandelor endocrine, glutenul pare a fi răspunzător.
Cum testezi intoleranţa la gluten?
Cel mai bun mod de a afla dacă ai intoleranţă la gluten este să ţii o dietă din care să elimini glutenul timp de 2 -3 săptămâni, după care să îl reintroduci şi să repeţi experienţa pentru a observa modificările care au loc cu organismul tău. Sau poţi încerca testul ImmuPro care te poate testa la mai multe alimente şi ingrediente.
Opinia specialistului
Nutriţionista Mihaela Bilic consideră că „a mânca fără gluten a devenit o modă, un moft care te poate face special, te scoate din mulţime. Mai nou persoanele care se declară intolerante la gluten justifică în acest fel eliminarea pâinii, acolo unde motivul principal este slăbitul sau menţinerea siluetei. Mai avem puţin şi vom deveni cu toţii intoleranţi la gluten, spre satisfacţia laboratoarelor de analize medicale, dar şi a producătorilor din industria alimentară.”
În cazul în care eşti preocupat de influenţa glutenului asupra sănătăţii tale trebuie să ştii că poţi să înlocuieşti pâinea cu mămăligă, iar menţiunea din ce în de mai des găsită pe produsele din comerţ „ fără gluten” nu înseamnă că produsul respectiv este mai sănătos sau mai bun pentru organismul tău.
Poţi să faci turtiţe din orez şi porumb.
Nu este niciun secret că pâinea îngraşă
Orice exces alimentar reprezintă un pericol pentru sănătatea ta. Mai ales amidonul folosit la coacerea şi creşterea produselor de panificaţie. Acesta ajunge extrem de repede în tractul digestiv întrând în sânge sub formă de glucoză, care ajută la creşterea nivelului de zahăr din sânge. Nivelul glicemic va scădea brusc după un interval foarte mic de timp şi va apărea brusc senzaţia de foame.
Semne ale intoleranţei la gluten
Este posibil să ai intoleanţă la gluten dacă:
- ai probleme digestive precum balonare, gaze sau constipaţie,
- ţi s-a pus diagnosticul unei boli autoimune precum tiroida Hashimoto, lupus,psoriazis, scleroză multiplă,
- resimţi oboseală după ce consumi produse cu conţinut ridicat de gluten,
- te confrunţi cu dezechilibre homonale, dureri de cap şi migrene din ce în ce mai des
Citeşte şi: Ceaiuri care te scapă de constipaţie
Dar ce este glutenul?
Glutenul este o proteină lipicioasă care se găseşte în cereale precum grau, orz, secara. De obicei, este folosit în panificaţie ca aditiv, deoarece glutenul se „ţine” de dioxidul de carbon eliberat de drojdie şi ajută la creşterea produselor de panificaţie. Datorită glutenului aluatul devine elastic, pufos şi creşte frumos. Se spune adesea că pâinea este plină de gluten, dar ceea ce nu prea se spune este faptul că această substanţă mai poate fi găsită şi în paste, bere, medicamente, pastă de dinţi, îngheţată, maioneza din comert, mezeluri.
Corpul identifică glutenul ca fiind o substanţă străină, iar când ajunge în intestine, acestea reacţionează prin formarea de anticorpi pentru a ataca substanţa necunoscută.
În felul acesta sistemului imunitar intră într-o stare hiperalertă şi determină corpul să-şi atace propriul ţesut, astfel nu se mai pot absorbi toţi nutrimenţii din hrana de care ai nevoie pentru a fi sănătos.