Iată ce motive duc la îngrăşare!
1. Istoricul familiei se află în strânsă legătură cu creşterea în greutate. Un copil are un risc cu 15% mai mare de a fi obez, chiar dacă părinţii lui au o greutate normală, cu 40% mai mare, dacă unul dintre părinţi este obez şi cu 80%, în cazul în care ambii părinţi sunt obezi.
2. Disfuncţiile endocrine trebuie luate şi ele în calcul, atunci când vine vorba de greutatea corporală. Anumite probleme hormonale pot avea efecte mai puţin plăcute asupra siluetei. Spre exemplu, în cazul hipotiroidismului, persoana în cauză are tendinţe de îngrăşare, indiferent dacă mănâncă sau nu mult.
3. Sedentarismul este unul dintre cei mai frecvenţi factori care duc la creşterea în greutate. Persoanele care nu fac mişcare nu doar că se îngraşă destul de repede, dar îşi şi pun în pericol starea generală de sănătate.
4. Obiceiurile de alimentaţie nefaste, precum consumul în exces de alimente bogate în calorii goale, mâncatul prea repede sau prea târziu favorizează creşterea în greutate.
Optarea pentru o alimentaţie cât mai sănătoasă, bazată pe un consum ridicat de fructe, legume şi carne slabă este recomandată tuturor persoanelor care vor să se menţină în formă.
5. Renunţatul la fumat este şi el un factor care favorizează creşterea în greutate, din cauza faptului că încetineşte procesul de ardere a grăsimilor, în timp ce creşte pofta de mâncare. Persoanele care renunţă la tutun simt nevoia de a consuma cât mai multe alimente dulci, pentru a compensa lipsa nicotinei.
6. Stresul şi suprasocilitarea organismului sunt doi alţi factori importanţi care duc la consumul excesiv de alimente pe fond emoţional. Atunci când suntem stresaţi, nervoşi sau agitaţi, organismul secretă acei hormoni ai foamei, care cresc pofta de mâncare, mai ales de alimente bogate în calorii.