Dieta care previne dezechilibrul hormonal

11 iulie 2016   Diete

Avocado

Bogat într-o substanţă numită beta-sitosterol, avocado scade colesterolul „rău”. Acest fapt readuce echilibrul hormonal, îndeosebi în ceea ce priveşte nivelul de hormon cortizol, numit şi hormonul stresului. Aceeaşi substanţă scade nivelul unui tip de hormon produs de glandele suprarenale, reducând astfel riscul apariţiei unor inflamaţii. Este de ajuns să mănânci un sfert de avocado pe zi pentru a te proteja de efectele unui dezechilibru hormonal.

Soia, sub formă de lapte

Laptele de soia îţi asigură echilibrul hormonal, te fereşte de osteoporoză şi de o creştere a nivelului de colesterol (hipercolesterolemie). Aceste efecte se datorează fitoestrogenilor naturali pe care-i conţine. Bea în fiecare zi o jumătate de cană de lapte de soia!

Info

O cercetare a oamenilor de ştiinţă americani a arătat că soia conţine o proteină care accelerează metabolismul şi menţine greutatea corporală.

Mere

Pe cât sunt de banale, pe atât de pline de fitoestrogeni, hormoni vegetali care nu numai că ajută la reglarea hormonală. Merele nu trebuie să-ţi lipsească din dietă. Previn cancerul, afecţiunile cardiovasculare, bolile de oase. Un măr pe zi, mâncat cu tot cu coajă, e tot ce ai nevoie.

3 linguriţe de seminţe de in pe zi

Îţi aduc un plus de lignani, un tip de fitoestrogeni cu efect antiinflamator şi de reducere a colesterolului „rău“. Este vorba despre seminţele de in, dar şi despre cele de susan şi de dovleac, care ajută la redobândirea echilibrului hormonal. Pune 2-3 linguriţe de seminţe în iaurturi, peste cerealele integrale sau în salate. E şi o metodă bună să te fereşti de cancer.

Nuci

Întocmai ca avocadoul, nucile sunt o sursă bună de beta-sitosterol. În plus, îţi aduc un aport important de proteine vegetale, fibre, elemente nutritive importante pentru menţinerea sănătăţii. O mână de nuci mâncate zilnic, de 4-5 ori pe săptămână, îţi va stimuli corpul să producă leptină, o substanţă care ţine apetitul sub control.

Mai multe