Cum să eviţi efectul Yo-yo

18 octombrie 2011   Diete

Iată ce trebuie să faci pentru ca efectul yo-yo să nu-şi mai facă de cap cu corpul tău!

Oamenii de ştiinţă cunosc bine fenomenul şi confirmă faptul că slăbirea într-o perioadă foarte scurtă de timp poate atrage mai multe kilograme decât au fost iniţial.

Cercetătorul britanic Susan Jebb spune că, în general, persoanele care vor să piardă în greutate nu întâmpină probleme mari în procesul de slăbire.

Kilogramele dispar şi totul este încununat cu succes. Dar se întorc la vechile obiceiuri alimentare, după ce în timpul curei şi-au obişnuit corpul să digere o cantitate mai mică de mâncare.

Şi atunci se produce inevitabilul. Iar corpul îşi face iar rezerve, ca să nu mai fie luat pe nepregătite. Mai mult, vine şi cu alte „ajutoare“, care atârnă greu la cântar.

Încă de la primul kilogram acumulat intervine sentimentul de frustrare. Pe care îl „stingi“ cu o bucăţică de ciocolată. Şi apoi cu încă una. Şi cu încă una, cu promisiunea că mâine nu mai mănânci nimic, ca sa echilibrezi balanţa.

Dar mâine îţi promiţi că de poimâine vei aplica regula şi tot aşa.

Nu sări peste mese!

Savurează-ţi micul dejun şi mizează pe cereale, fibre şi proteine, pe care le găseşti în ouă, lapte, brânză şi carne slabă.

Astfel de mese sunt mai săţioase şi mai bogate din punct de vedere nutritiv.

De asemenea, nu te păcăli cu alimente de tip „light“. Deşi au calorii puţine, produsele hipocalorice nu au calitate nutriţională şi, atenţionează prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, pot favoriza apariţia bolilor precum diabetul, hipertensiunea arterială, Parkinson, Alzheimer şi chiar cancerul.

În corp, cea mai mare cantitate de alimente hipocalorice sau de cele cu „0“ calorii este transformată în colesterol şi în grăsime.

Deci, îndrăzneşte să consumi trei mese pe zi. Şi obişnuieşte-te ca la micul dejun să-ţi oferi cele mai consistente alimente.

Îţi vor furniza energia pentru întreaga zi. Şi vei vedea că la prânz nu vei mai putea mânca atât de mult.

La cină încearcă să consumi ceva uşor, precum supe cu salate şi fierturi de legume. Condimentele iuţi contribuie şi ele la instalarea senzaţiei de saţietate şi ajută la „topirea“ grăsimilor. Ardeiul iute, hreanul, usturoiul sunt trei aliaţi în lupta cu pofta mare de mâncare.

Este un instrument eficient. Astfel, vei şti cu precizie cât ai mâncat, ce anume şi de ce ţi-e încă foame.

Încearcă să diversifici alimentele consumate. Monotonia culinară te va ispiti să cedezi uşor. Odată ce ai căzut în plasă, conştiinţa va juca la două capete, aşa că să nu te miri dacă îţi vei da voie să te bucuri de încă un aliment „interzis“, în timp ce te simţi vinovată că ai cedat.

1. Obişnuieşte-te să consumi multe fibre alimentare;

2. Nu mânca mai multe calorii decât îi sunt necesare corpului (de exemplu, la un corp care cântăreşte 60 de kilograme conţinutul caloric nu trebuie să depăşească mai mult de 2000 – 2200 de calorii)

3. Fă mişcare regulată. Şi mersul pe bicicletă ajută;

4. Cel puţin o dată pe săptămână trebuie să-ţi verifici greutatea, pentru a avea control deplin asupra situaţiei. Nu te descuraja când acul cântarului depăşeşte puţin limita cu care te-ai obişnuit. Fuga la frigider nu este o soluţie. Şi ţine cont şi de zilele de dinaintea şi de după menstruaţie;

5. Din când în când, răsfaţă-te cu un mic „dulce“.

Mai multe