Ce nu trebuie să conţină regimul tău alimentar dacă ai astm
Grăsimi saturate Acest tip de grăsimi se găseşte în multe alimente pe care le savurezi la prânz sau la cinp, cum sunt preparatele la cuptor, carnea roşie sau prăjelile. Grăsimile saturate sunt prezente şi în alimentele procesate care agravează simptomele astmului, ca urmare a răspunsului sistemului imunitar la aceste substanţe.
Este recomandat să mănânci mai des peşte, seminţe de in, alune de pădure, care îţi aduc un plus de acizi graşi Omega-3. De asemenea, te-ar ajuta surse de proteine cum sunt laptele, piept de pui. Renunţă la prăjire şi optează pentru gătitul la aburi, la cuptor.
Citeşte cu atenţie etichetele produselor alimentare pentru a verifica dacă au în conţinut grăsimi saturate.
O altă sursă de grăsime care poate să te împiedică să treci mai repede pentru crizele de astm este laptele gras. Câteodată, este indicat să alegi variante degresate sau vegetale.
Încearcă să
sau să cumperi lapte de migdale, de soia, de orez sau de nuci. Produsele lactate în general stimulează producţia de mucus şi cresc riscul de apariţie a congestiei, ceea ce te poate împiedica să respiri în timpul unei crize de astm.
O cantitate prea mare de sodiu poate duce la apariţia unor probleme cu rinichii, la retenţie de apă sau la obezitate. Sarea în exces are un impact negativ şi asupra astmaticilor. Foloseşte puţină sare în mâncăruri şi evită alimentele procesate, conservele, supele instant, cartofii prăjiţi, gustările din comerţ.
Chiar şi dulciurile pot conţine sare, deci alege să prepari în casă deserturile permise.
Mănâncă mai des:
- usturoi
- legume (mazăre, linte)
- nuci
- fistic
- seminţe de dovleac
- seminţe de susan
- fructe (banane, stafide, curmale)
- ovăz
- alimente bogate în magneziu care realaxează sistemul respirator şi muscular (fructe crude, nuci, legume)