Ai diabet şi vrei să slăbeşti? Nu e imposibil!

30 august 2016   Diete

Între greutate, insulină şi glicemie există un echilibru. Când celulele adipoase sunt saturate cu grăsime, nu mai pot absorbi glucoza din sânge, se produce insulină în exces şi creşte riscul de apariţie a diabetului zaharat. În cazul celor care au diabet, câteva kilograme în minus ajută la îmbunătăţirea stării de sănătate şi la scăderea glicemiei. Înainte de a pune în aplicare o dietă de slăbit, discută cu medicul curant, pentru că va trebui să fii atentă la nivelurile glicemiei şi insulinei pe perioada ei.

Pierderea în greutate poate fi mai dificilă pentru cei cu diabet zaharat de tip 2, pentru că metabolismul lor se sschimbă din cauza problemelor legate de glicemie şi au un apetit crescut, arderile sunt lente, grăsimile se depun mai repede. Cercetătorii britanici au propus diabeticilor un tip de dietă care limitează aportul caloric două zile pe săptămână şi permite porţii mai mari în restul zilelor. În primele 3 luni de dietă, participanţii la studiul lor şi-au redus rezistenţa la insulină cu 25% şi cea mai mare parte din femei au slăbit de două ori mai mult decât cele care şi-au redus în general aportul caloric.

Exemplu de meniu în cele 2 zile de dietă

Mic-dejun

Omletă din 2 albuşuri, ½ ceapă, 1 ardei, 1 iaurt mic

Prânz

Supă de morcovi cu mărar, 1 ceaşcă afine

Cină

Pui cu dovlecei la grătar

Gustări:

Câte un fruct premis diabeticilor (mere, pere, piersici, fructe de pădure)

Când ai diabet, e necesar să nu ai o scădere sau o creştere bruscă a glicemiei. Pentru a nu risca aşa ceva, se recomandă reducerea cu 500 a aportului zilnic de calorii. Este periculos să slăbeşti rapid, deci rezumă-te să pierzi maximum un kilogram în decurs de 7 zile. E mai sănătos să slăbeşti treptat. Păstrarea unui echilibru în dietă şi includerea a 60% carbohidraţi complecşi, 30% lipide şi 10-15% proteine.

Ştiai că…

… renunţarea la carbohidraţi poate să topească grăsimile şi să-ţi reducă apetitul, dar pe termen lung poate duce la probleme de sănătate? Oxigenul ajunge cu o mai mare greutate la ţesuturi şi au de suferit inima, ficatul, rinichii.

Exerciţiile fizice intense scad rapid glicemia

În timp ce faci mişcare scade nivelul zahărului din sânge odată cu acela de la nivelul ficatului sau muşchilor. În cazul unor sporturi cum ar fi aerobic sau ridicarea de greutăţi, glicemia scade periculos de mult şi se menţine aşa chiar şi câteva ore, deci e indicat să alegi exerciţii uşoare, să-ţi monitorizezi glicemia şi să ai la tine gustări. Dacă scopul tău este să ai cu 500 de calorii mai puţin pe zi, dacă faci sport poţi să reduci doar cu 200 de calorii, pentru că vei avea nevoie să ţii sub control nivelul de glucoză din sânge.

Mai multe