De ce beta-carotenul este important pentru organismul tău

5 mai 2021   Stil de viață

Beta-carotenul este un pigment vegetal care conferă legumelor roşii, portocalii şi galbene culoarea lor vibrantă. Numele este derivat din cuvântul latin pentru morcov şi a fost descoperit de savantul Heinrich Wilhelm Ferdinand Wackenroder, care l-a cristalizat din morcovi în 1831. De asemenea, acest pigment este considerat carotenoid de provitamină A, ceea ce înseamnă că organismul tău îl poate transforma în vitamina A (retinol).

Pe lângă faptul că serveşte ca sursă alimentară de provitamină A, beta-carotenul funcţionează ca un antioxidant, un compus care neutralizează moleculele instabile numite radicali liberi. Când numărul radicalilor liberi devine prea mare în organism, provocând un dezechilibru, acesta duce la deteriorarea celulară şi a ţesuturilor, cunoscut sub numele de stres oxidativ. Aşadar, beta-carotenul este foarte important pentru organism. Iată altă câteva beneficii pentru sănătatea ta.

Sănătatea ochilor

Dietele bogate în carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul, pot contribui la promovarea unei bune sănătăţii a ochilor şi la protejarea împotriva bolilor care afectează ochii, inclusiv degenerescenta maculara legată de vârstă, o boală care provoacă pierderea vederii. În plus, există studii care au arătat că dietele bogate în fructe şi legume care conţin beta-caroten pot fi deosebit de eficiente în reducerea riscului de degenerescenţă maculară la persoanele care fumează.

O piele mai frumoasă

Beta-carotenul te poate ajuta să te bucuri de o piele frumoasă şi sănătoasă. Acest lucru se datorează efectelor sale antioxidante. De asemenea, beta-carotenul poate creşte apărarea pielii împotriva razelor UV. Asta nu înseamnă că poate înlocui cu succes crema de protecţie solară, ci că, de exemplu, aplicând pe ten ulei de morcov, îi poţi stimula mai mult mecanismul intern de apărare împotriva razelor UV.

Sănătatea plămânilor

Cercetările privind efectul beta-carotenului asupra sănătăţii pulmonare sunt mixte. Vitamina A, pe care organismul o creează din beta-caroten, ajută plămânii să funcţioneze corect.

În plus, persoanele care mănâncă multe alimente care conţin beta-caroten ar putea avea un risc mai scăzut pentru anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar. Pe de altă parte, studiile au arătat că suplimentele alimentare nu au acelaşi efect precum consumul de fructe şi legume proaspete. Mai mult decât atât, administrarea suplimentelor pe bază de beta-caroten ar putea creşte riscul de a dezvolta cancer pulmonar pentru persoanele care fumează.

Susţine sistemul imunitar

Beta-carotenul ajută la întărirea sistemul imunitar prin activarea timusului, o glandă mai puţin cunoscută a cărei funcţie principală este de a produce celule T, esenţiale pentru sistemul imunitar. Timus ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecţiilor şi viruşilor, distrugând astfel celulele canceroase înainte ca acestea să se răspândească.

Un păr mai frumos

Subţierea părului, în special la femei, poate fi cauzată de o alimentaţie dezechilibrată. Astfel, dacă suferi de căderea părului, este recomandabil să consumi doza zilnică recomandată de beta-caroten pentru a opri căderea părului şi pentru a încuraja creşterea noilor fire. Carenţa de vitamina A poate duce la uscarea scalpului şi la un aspect tern al părului. Prin urmare, consumul de alimente bogate în beta-caroten este indicat pentru prevenirea acestor afecţiuni.

În ce alimente se găseşte beta-carotenul

Beta-carotenul se regăseşte în cantităţi mai mari în fructe şi legume cu o culoare roşie, portocalie sau galbenă: morcov, cartof dulce, pepene galben, caisă, piersică, ardei galben şi roşu. Totuşi, îl putem regăsi şi în anumite legume şi verdeţuri: spanacul, salata romană, broccoli, pătrunjel, salvie. Unele studii au arătat că morcovii fierţi furnizează organismului mai mulţi carotenoizi decât morcovii cruzi. Adăugarea de ulei de măsline poate creşte, de asemenea, absorbţia carotenoizilor în organism.

Pentru a te bucura de o sănătate cât mai bună, dar şi de o vedere bună şi de o piele frumoasă, include în dieta ta zilnică diferite alimente bogate în beta-caroten.

Sursă foto: Pexels.com

Mai multe