Cum slăbeşti cu dieta japoneză

31 iulie 2019   Stil de viață

Porţiile mici şi numărul redus de calorii, legumele de sezon, consumul de peşte şi calitatea apei folosită la gătit sunt principiile de bază din dieta japoneză.

Dintre multitudinea de diete care promovează un consum mare de carne, grăsimi rafinate şi alimente care conţin „calorii goale” (care nu au valoare nutriţională), dieta japoneză tradiţională se numără printre cele mai sănătoase pentru construirea unui stil de viaţă care include mâncatul responsabil.

Ce e bine să ştii despre dieta japoneză

Una dintre trăsăturile care fac din dieta japoneză una sănătoasă este consumul frecvent de peşte capturat în libertate, în ape curate. Râurile din Japonia sunt scurte, iar poluarea lor este redusă tocmai pentru că autorităţile sunt preocupate de calitatea apei, a peştilor şi a algelor. Peştele este bogat în proteine de calitate şi în acizi benefici pentru sănătate, iar japonezii îl consumă zilnic. O altă caracteristică a stilului alimentar japonez este folosirea la gătit a produselor din soia, în special a celor fermentate precum miso şi tofu. Cercetările au arătat că acestea au rol în reducerea tensiunii arteriale şi în scăderea glicemiei. Legumele folosite în cantităţi mari în dieta japoneză sunt în general de sezon, pentru a beneficia de toate nutrimentele din ele. În Japonia, numărul persoanelor obeze este mult mai redus decât în ţările occidentale, situaţie datorată şi faptului că porţiile sunt mai mici şi numărul total de calorii zilnice este şi el mai mic decât în aceste ţări.

Cum ţii dieta japoneză dacă vrei să slăbeşti

Dacă vrei să pierzi în greutate, dieta trebuie ţinută 2 săptămâni, iar mesele şi ordinea lor vor fi respectate cu stricteţe, pentru a se obţine rezultate pe termen lung.

Ziua 1

Mic dejun: cafea fără zahăr sau lapte

Prânz: 2 ouă fierte, varză fiartă la care se adaugă puţin ulei vegetal şi un pahar cu suc de roşii

Cină: 200 g de peşte fript pe grătar sau preparat la abur

Ziua 2

Mic dejun: 1 felie de pâine de secară şi 1 cafea fără zahăr

Prânz: 200 g peşte fript sau preparat la abur cu varză proaspătă şi ulei vegetal

Cină: 100 g de carne fiartă de vită şi 1 pahar cu kefir

Ziua 3

Mic dejun: 1 felie de pâine de secară şi 1 cafea fără zahăr

Prânz: Dovlecei sau vinete la grătar, în orice cantitate, asezonate cu ulei vegetal

Cină: 200 g de carne fiartă de vită, varză crudă cu ulei vegetal şi 2 ouă fierte

Ziua  4

Mic dejun: 1 morcov crud cu zeama de la 1 lămâie

Prânz: 200 g peşte fript sau preparat la abur şi 1 pahar cu suc de roşii

Cină: 200 g de fructe de orice tip

Ziua 5

Mic dejun: 1 morcov crud cu zeama de la 1 lămâie

Prânz: 200 g peşte fiert şi 1 pahar cu suc de roşii

Cină: 200 g de fructe de orice tip

Ziua 6

Mic dejun: cafea fără zahăr

Prânz: 500 g de pui fiert fără sare şi 1 salată de varză şi morcov ras cu ulei vegetal

Cină: 1 morcov cu puţin ulei vegetal şi 2 ouă fierte

Ziua 7

Mic dejun: ceai verde

Prânz: 200 g de carne fiartă de vită, fără sare

Cină: 200 g de fructe de orice tip sau 2 ouă fierte cu 1 morcov crud şi ulei vegetal

Ziua 8

Mic dejun: cafea fără zahăr

Prânz: 500 g de pui fiert fără sare şi 1 salată de varză şi morcov ras cu ulei vegetal

Cină: 2 ouă fierte cu 1 morcov crud şi ulei vegetal

Ziua 9

Mic dejun: 1 morcov crud cu zeama de la 1 lămâie

Prânz: 200 g peşte fript sau preparat la abur şi 1 pahar cu suc de roşii

Cină: 200 g de fructe de orice tip

Ziua 10

Mic dejun: cafea fără zahăr

Prânz: 50 g brânză, 1 ou fiert, 3 morcovi mici cu ulei vegetal

Cină: 200 g de fructe de orice tip

Ziua 11

Mic dejun: 1 felie de pâine de secară şi 1 cafea fără zahăr

Prânz: Dovlecei sau vinete la grătar, în orice cantitate, asezonate cu ulei vegetal

Cină: 200 g de carne fiartă de vită, varză crudă cu ulei vegetal şi 2 ouă fierte

Ziua 12

Mic dejun: 1 felie de pâine de secară şi 1 cafea fără zahăr

Prânz: 200 g peşte fript sau preparat la abur cu varză proaspătă şi ulei vegetal

Cină: 100 g de carne fiartă de vită şi 1 pahar cu kefir

Ziua 13

Mic dejun: cafea fără zahăr

Prânz: 2 ouă fierte, varză fiartă cu ulei vegetal şi 1 pahar cu suc de roşii

Cină: 200 g peşte peşte fript sau preparat la abur cu ulei vegetal

Ziua 14

Mic dejun: cafea fără zahăr

Prânz: 200 g peşte fript sau preparat la abur cu varză proaspătă şi ulei vegetal

Cină: 200 g de carne fiartă de vită şi 1 pahar cu kefir

Mai multe