Cum slăbeşti cu crononutriţia

26 aprilie 2021   Stil de viață

Regimul elaborat de francezul Alain Delabos vizează reorganizarea meselor în funcţie de ritmurile biologice. Adaptat psihologiei şi activităţii de zi cu zi a oamenilor şi fiind destul de echilibrat nutriţional, acest plan alimentar te ajută să slăbeşti sănătos, după ceasul biologic.

Pe baza bioritmului circadian, stabilizat de-a lungul timpului, s-a dezvoltat această ramură a nutriţiei, care ţine cont de hrănirea în funcţie de perioadele zilei (dimineaţă, prânz, seară, noapte).

Reţine că bioritmul natural al comportamentului uman poate fi afectat de starea de sănătate, de activitatea de zi cu zi, de accesul la alimente sănătoase, de tradiţii alimentare, de educaţie, dar şi de cutumele religioase. Cu toate acestea, dacă ţii cont de principiile crononutriţiei, te vei bucura, pe lângă slăbire, de îmbunătăţirea digestiei, de o mai bună absorbţie şi utilizare a nutrimentelor şi de menţinerea sănătăţii fizice şi mintale, mai mult timp. În plus, prin crononutriţie, adică prin adoptarea unei diete sănătoase, previi şi îmbătrânirea precoce.

Principiile crononutriţiei

Organismul utilizează pe timpul zilei alimentele consumate la micul dejun şi apoi pe cele de la prânz. Noaptea, sunt folosite pentru creştere şi reconstrucţie doar resursele din alimentele digerate ziua. Mâncarea consumată seara nu se mai utilizează, ci se stochează, şi astfel apar kilogramele în plus. Se recomandă 3 mese principale pe zi, de preferat la aceleaşi ore. Între mese este indicat consumul fructelor proaspete de sezon şi apei (poate fi şi minerală), 8 pahare pe zi. Între mesele principale poţi lua gustări săţioase şi hrănitoare: câţiva mieji de nucă, un pumn de seminţe nesărate.

Atenţie

Dacă mănânci fără să respecţi acest bioritm natural, aportul nutriţional se va perturba şi pot apărea dezechilibre în starea de sănătate, cum ar fi: somn agitat, senzaţie de oboseală după somn, kilograme în exces, apariţia hipertensiunii nocturne, afecţiuni gastrointestinale, boli cronice.

Ce mănânci în timpul zilei

Mic dejun – la 1-3 ore după trezire

Cea mai importantă masă a zilei nu trebuie sărită cu niciun preţ! Meniul trebuie să conţină: grăsimi (unt, brânzeturi, ouă), proteine (carne roşie slabă), glucide (pâine integrală, orez integral, cartofi fierţi). Nu trebuie să-ţi faci griji în privinţa grăsimilor şi proteinelor, acestea sunt arse în timpul zilei, iar riscul să te îngraşi este redus.

Idee de mic dejun: 1 omletă din 1-2 ouă proaspete, 3 felii de pâine integrală, 10 - 20 g de unt şi ceai de plante sau ceai verde, cafea neîndulcită. Poţi adăuga în ea, dacă nu o poţi bea altfel, puţin zahăr brun sau miere.

Prânz – între orele 12:00 şi 14:00

Pentru cea doua masă este bine să mizezi pe consumul de glucide rapide (miere, zahăr brun), pentru un plus de energie, însă nu mai târziu de ora 14:00, ca să nu rişti stocarea lor. Include în prânz alimente bogate în proteine animale, cu un conţinut scăzut de lipide (carne de pui sau curcan), alimente cu proteine vegetale şi glucide complexe, cum sunt lintea, fasolea, mazărea, fasolea, morcovii, vinetele, broccoli, varza.

Idei de prânz:

1.    200 g carne de pui la grătar, 200 g (l bol) de legume la grătar (vinete, dovlecei, ardei) sau morcovi, broccoli, gătite la abur;

2.    150 g paste din grâu dur cu sos din ulei de măsline extravirgin, ardei iute şi roşii, peste care presari parmezan, şi budincă de orez brun cu brânză de capră.

Cina –între orele 18:00 - 20:00

La această oră secreţiile digestive sunt diminuate, iar asta înseamnă îngreunarea digestiei. Astfel, la cină este indicat să mănânci proteine animale (peşte) şi legume. Evită grăsimile, brânzeturile, amidonoasele sau carnea grasă, pentru că toate se digeră greu. O digestie încetinită duce la formarea toxinelor şi la stocuri de ţesut adipos.

Idee de cină: 100 g peşte gras (somon, cod, macrou, sardine, păstrăv, hering, ton) şi legume verzi, sub formă de mâncare gătită sau consumate ca atare, fripte ori preparate la abur.

Mai multe