Cum alegi cremele de noapte

22 noiembrie 2020   Stil de viață

Îngrijirea tenului se află la loc de cinste atunci când te gândeşti la trecerea timpului şi la modalităţile prin care să estompezi semnele lăsate de acesta. De aceea, cremele nu trebuie să lipsească din rutină, mai ales după ce le înţelegi exact rolul. Cele de noapte îşi au şi ele rostul lor, aşa că nu le trece cu vederea!

Cât de eficientă este

Nu există femeie care să nu-şi dorească o formulă care să-i transforme, peste noapte, tenul! Şi nu este atât de imposibil de găsit, precum credeai, dacă afli acest mic detaliu. Pe timpul nopţii, procesul biologic este diferit şi, astfel, în timp ce dormi, mecanismul natural de reparare al pielii se intensifică şi fluxul de sânge creşte considerabil.

Cu ce diferă faţă de cea de zi

Sintetizând, se poate spune că produsele de zi (cremele) protejează, iar cele de noapte repară. În timpul zilei, pielea este supusă razelor soarelui, dar şi poluării, prafului şi machiajului, astfel că produsele de zi sunt concentrate, în principal, pe protecţia şi sprijinul tenului. Ele conţin factor de protecţie solară (SPF), pentru a preveni fotoîmbătrânirea celulară, antioxidanţi împotriva radicalilor liberi, iar ingrediente precum cofeina, de exemplu, îi garantează pielii un aspect proaspăt şi ferm. Creme de zi sunt gândite pentru a lăsa tenul să respire, deci sunt şi mai puţin grase şi se absorb mai repede în piele.

Cremele de noapte au ingrediente diferite faţă de cele de zi. În afara absenţei factorului de protecţiei solare, de care, evident, nu mai avem nevoie când dormim, ele au în compoziţie ingrediente a căror eficienţă este maximă atunci când pielea se „odihneşte”.

Pentru a-ţi alege un produs bun, care să ţi se potrivească, este important să fii atent la ceea ce scrie pe etichetă, alegând ingredientele adecvate.     

Când ajungi să compari mai multe creme de noapte, ţine cont de problemele specifice cu care se confruntă tenul tău.

  • De exemplu, dacă îţi doreşti o cremă care să lupte împotriva ridurilor specifice colţului extern al ochiului (laba gâştei), atunci cea mai buna alegere ar fi una pe bază de retinol (o formă dietară a vitaminei A) şi peptide.
  • Dacă pielea ta se descuamează periodic sau este deshidatată, atunci alege o cremă cu ingrediente de hidratare, cum ar fi uleiurile esenţiale şi untul de shea. O formulă grasă, care să conţină numeroase uleiuri, cum ar fi cel de argan sau de jojoba, va preveni uscarea şi va îmbunătăţi textura tenului.
  • Pentru restul feţei şi ridurile specifice, ai în vedere o cremă de noapte cu ingrediente care să stimuleze producţia de colagen, cum este vitamina C, sau care să hidrateze intensiv, având în compoziţie şi acid hialuronic.

Alege-le în funcţie de tipul de ten

  • Cremele de noapte reparatoare sunt indicate mai ales tenurilor uscate.
  • Creme noapte reconstructive, folosite mai ales de cele cu tenul normal sau mixt, ajută la reînnoirea celulară, hidratând şi calmând.
  • Creme antirid, destinate tenurilor mature, pentru că estompează liniile de expresie, oferă  fermitate şi oferă feţei un aspect fin şi radios.

Ce au în plus cremele cu retinol

Ingredientul retinol este eficient împotriva îmbătrâniorii pielii, accelerată de razele soarelui. Cu toate acestea, însă, dacă ai te confrunţi cu o problemă majoră, o arsură solară, de exemplu, atunci va trebui să iei în calcul combinarea retinolului cu un inhibitor de pigment, cum ar fi hidrochinona. Dacă eşti îngrijorată de riduri, alege o cremă de stimulare a colagenului, care să reducă şi din vizibilitatea acestora. Evită să foloseşti un produs pe bază de retinol în timpul zilei, deoarece îţi poate provoca hiperpigmentaţie.

Când ceri sfatul medicului

Dacă ai pielea sensibilă, va trebui să te adresezi medicului dermatolog cu privire la utilizarea cremei de noapte. Deşi retinolul are numeroase beneficii pentru piele, s-a demonstrat, de asemenea, că poate provoca iritaţii. Altfel spus, chiar şi cea mai bună cremă de noapte poate provoca reacţii adverse, roşeaţă, uscăciune şi senzaţie de usturime, dacă nu este aleasă corespunzător. Medicul îţi poate recomanda un set de analize, pentru a vedea exact la ce ingrediente eşti alergică sau sensibilă. 

Sfatul CS

Alege creme de noapte cu retinol, pentru a reduce semnele îmbătrânirii, pe bază de ingrediente hidratante, pentru a hrăni faţa, acid hialuronic, care să umple spaţiile celulare, peptide de combatere a ridurilor şi antioxidanţi, care protejează pielea.

Mai multe