Cele mai sănătoase 8 băuturi în afară de apă
Apa este, fără doar şi poate, cea mai recomandată băutură pentru menţinerea sănătăţii, întrucât are un rol esenţial în hidratarea organismului, regenerarea ţesuturilor şi în stabilirea unei stări de echilibru la nivel fizic şi psihic. În plus, corpul uman este alcătuit din aproximativ 55%-78% apă. Dar, pe lângă apă, mai există şi alte băuturi recunoscute pentru proprietăţile şi beneficiile pe care le aduc organismului uman.
1 Ceaiul verde
Apreciat atât în ţările asiatice, cât şi în Europa, ceaiul verde este recunoscut pentru cantitatea sa mare de antioxidanţi şi pentru numărul redus de calorii. Dar, pe lângă aceste calităţi, celebra băutură ajută la ameliorarea stărilor depresive, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, reglează metabolismul şi reduce impactul negativ al radicalilor liberi în corp. De asemenea, alături de ceaiul negru, ceaiul verde poate fi un înlocuitor excelent pentru cafea, fiindcă oferă energie pentru tot restul zilei. Mai mult, ceaiul verde are şi utilitate cosmetică. Cremele pe bază de ceai verde ajută la ameliorarea acneei, contribuie la întinerirea celulelor pielii şi asigură protecţie împotriva razelor ultraviolete. Există mai multe tipuri de ceai verde, printre cele mai consumate se numără, însă, Gyokuro sau ceaiul verde japonez şi ceaiul Matcha. Pentru a te bucura te beneficiile multiple ale acestei băuturi trebuie să o consumi cu măsură şi să eviţi consumul acesteia seara, fiindcă îţi poate da prea multă energie. De altfel, ceaiul verde este contraindicat persoanelor cu deficit de fier, celor care iau medicamente anticoagulante, cât şi celor care suferă de hipertensiune, femeilor însărcinate sau care alăptează.
Citeşte şi: Bolile grave pe care ceaiul verde le poate preveni. Cum prepari corect infuzia
2 Ceaiul de mentă
Ceaiul de mentă este foarte util celor care se confruntă cu stări de greaţă şi probleme ale tractului intestinal. De asemenea, este bogat în calciu şi vitamina B, având un rol benefic şi asupra sistemului imunitar. Oamenii au descoperit proprietăţile ceaiului de mentă încă din perioada antică, menta fiind utilizată în principal în ameliorarea şi tratarea problemelor digestive. Dar, pe lângă rolul benefic pe care ceaiul de mentă îl are asupra sistemului digestiv, acesta este util şi în ameliorarea durerilor de cap, îmbunătăţirea memoriei şi alungarea stării de oboseală, datorită gustului său răcoritor şi revigorant. Ceaiul de mentă poate fi consumat în orice moment al zilei, întrucât nu conţine teină, însă este contraindicat persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian, bebeluşilor şi copiilor mici. Femeile gravide şi cele care alăptează trebuie să fie atente să consume acest ceai cu moderaţie.
3 Laptele gras
Laptele gras, contrar opiniei majorităţii, este mult mai sănătos decât laptele degresat, fiindcă este mai natural decât acesta. Laptele este o sursă excelentă de calciu, vitamina D, potasiu, fier, precum şi de alte minerale şi vitamine. Toate aceste contribuie la funcţionarea optimă a organismului, creşterea imunităţii şi prevenirea anumitor boli, precum osteoporoza. Pentru a beneficia de proprietăţile lui, nu este nevoie să consumăm lapte în cantităţii exagerate, un pahar de lapte pe zi fiind suficient. Consumul de lapte este indicat tuturor categoriilor de vârstă, nu doar copiilor. Totuşi, laptele trebuie evitat de cei care au alergie sau intoleranţă la lactoză.
4 Laptele vegetal
Laptele vegetal este un înlocuitor excelent pentru laptele de origine animală, în cazul persoanelor vegetariene sau celor care ţin post. Este bogat în fibre şi proteine. Laptele de migdale este cunoscut pentru cantitatea mare de calciu şi vitaminele D şi E, cât şi pentru faptul că este bogat în minerale.Laptele de soia reduce nivelul colesterolului rău şi scade nivelul trigliceridelor. Totuşi, laptele de soia este bogat şi în fitoestrogeni, care pot creşte riscul de dezvoltare al cancerului de sân, mai ales în cazul femeilor care au avut în familie cazuri de cancer mamar. De aceea, acestea ar trebui să consulte medicul specialist, înainte să înceapă să consume lapte de soia.
5 Cafeaua neagră
Cafeaua neagră este recunoscută pentru numărul extrem de redus de calorii, aceasta având doar 5 calorii. De asemenea, aceasta îmbunătăţeşte memoria şi funcţia hepatică, este bogată în antioxidanţi şi poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Mai mult de atât, un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a demonstrat că persoanele care consumă cafea neagră cu moderaţie au un risc redus de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
6 Ciocolata caldă
Ciocolata caldă este bogată în antioxidanţi şi minerale. Boboabele de cacao conţin polifenoli, care sunt antioxidanţi naturali, Cacaua creşte nivelul de energie şi stimulează producţia de serotonină, numită în mod popular ,,hormonul fericirii”. Creşterea nivelului de serotonină scade riscul de dezvoltare a depresiei şi îmbunătăţeşte starea de spirit. Se recomandă consumul moderat de ciocolată caldă. Ideal ar fi ca aceasta să fie preparată cu lapte vegetal şi să nu conţină zahăr.
7 Sucul de portocale sau de lămâie
Portocalele şi lămâile sunt bogate în vitamina C şi antioxidanţi, contribuind la menţinerea unei imunităţi optime, îmbunătăţesc digestia, reduc starea de greaţă şi pot reduce riscul de cancer. De asemenea, aceste sucuri cresc nivelul de energie şi menţin sănătatea pielii. Se recomandă consumul de sucuri de portocale şi lămâi preparate în casă, întrucât cele din comerţ sunt bogate în zahăr şi arome.
8 Smoothie-urile făcute în casă
Smoothie-urile de fructe şi legume sunt băuturi bogate în vitamine şi minerale, contribuind la menţinerea stării de bine. În funcţie de ingredientele conţinute, smoothie-ul poate înlocui cu uşurinţă o masă. Există mai multe reţete de smoothie adaptate pentru sportivi, pentru cei care vor să slăbească, cât şi pentru cei care doresc să ia în greutate.
Ce băuturi ar trebui să eviţi
Sucurile din comerţ, energizantele şi băuturile create pentru sportivi ar trebui evitate întrucât sunt bogate în zahăr şi aditivi. De altfel, pot crea dependenţă. Energizantele pot declanşa disconfort cardiac, precum palpitaţii şi dureri în piept.
de Anca-Teodora Popa
Sursă: https://www.medicinenet.com/what_is_the_healthiest_drink_besides_water/article.htm