Ce înseamnă mâncare sănătoasă şi cum o pregăteşti cel mai rapid, acasă
Alimentaţia sănătoasă este un aspect care ne preocupă din ce în ce mai mult şi pe bună dreptate, pentru că este strâns legată de o calitate mai bună a vieţii. Ştim cu toţii că mâncarea sănătoasă este făcută din ingrediente naturale, fără excese de zahăr, sare sau grăsimi, însă modul de preparare este şi el foarte important şi pe asta ne vom concentra aici. Tratamentul termic al alimentelor trebuie să fie cât mai redus ca durată. Astfel, alimentele îşi păstrează vitaminele şi nutrienţii de care organismul nostru are nevoie. În plus, te ajută să economiseşti timp preţios, iar asta contează foarte mult pentru tine şi aici vrei să ajungi.
Oricât de mult te-ar interesa să te hrăneşti sănătos, parcă mai important este gustul mâncării. Într-adevăr, o salată este foarte sănătoasă, însă nu are gustul savuros al unei fripturi sau al unei porţii de cartofi prăjiţi. Oricât de bizar ar suna, există şi metode prin care poţi să pregăteşti cele două preparate sănătos, fără să faci rabat de la gust şi - foarte important - rapid.
O friteuză va fi aliatul tău în această direcţie, iar
sunt numeroase. Aceste echipamente de bucătărie te vor ajuta să pregăteşti carnea, peştele, legumele şi cartofii prăjiţi într-un timp record, iar datorită acestui proces accelerat alimentele tale vor absorbi o cantitate extrem de redusă de ulei şi îşi vor păstra cea mai mare parte din nutrienţii de care avem nevoie.
Specialiştii în bucătărie recomandă şi
prin care îţi poţi prepara rapid la tine acasă o mâncare sănătoasă:
Stir-frying
Este o metodă la care se apelează foarte des în bucătăria asiatică şi constă în prăjirea alimentelor în wok, la foc mare, într-un interval scurt, timp în care se amestecă încontinuu, astfel încât toate ingredientele să se rumenească. Poţi folosi metoda pentru a găti carne, dar şi legume.
Microunde
Este un mod sănătos de a găti, iar acesta este un fapt dovedit ştiinţific, şi, în plus, timpul scurt de expunere la tratamentul termic „conservă” cei mai mulţi nutrienţi din alimente. Microundele gătesc mâncarea încălzind din interior spre exterior. Gătitul la cuptorul cu microunde poate usca alimentele, dar acest lucru poate fi uşor evitat prin stropirea cu puţină apă înainte de încălzire sau prin plasarea unui prosop umed de hârtie peste vas. Poţi găti cuptorul la microunde aproape orice, de la legume şi orez până la carne şi ouă.
Gătitul la abur
Este una din cele mai sănătoase metode de gătit şi poate fi aplicată mai ales pentru peşte şi legume. Mâncarea gătită la abur îşi păstrează mare parte din nutrienţi. Poţi face asta montând un grătar sau o sită într-o oală înaltă în care să pui o cantitate suficientă de apă sau îţi poţi lua un aparat special de gătit la abur, situaţie în care timpul de gătire se reduce considerabil.
Foto: Unsplash