Ce este piramida alimentelor sănătoase

20 ianuarie 2022   Stil de viață

Ştiai că la baza alimentaţiei echilibrate se află cerealele şi că dulciurile şi grăsimile trebuie consumate cât mai rar posibil? Specialiştii au realizat o piramidă de care este bine să ţinem cont pentru a preveni problemele de sănătate.

Piramida alimentară este „un sistem cu rol educativ ce se doreşte a sensibiliza populaţia cu privire la aspecte importante ale alimentaţiei: diversitatea, echilibrul dintre grupele de alimente, cantitatea şi calitatea produselor. Baza piramidei cuprinde alimentele menite a ocupa locul principal în meniu, în timp ce vârful reprezintă produsele care trebuie consumate rar“, explică medicul nutriţionist-diabetolog Adrian Copcea.

Cum sunt împărţite alimentele

De-a lungul timpului, au fost concepute numeroase piramide alimentare. Ele au fost gândite ca un ghid ilustrat, de forma unui triunghi, împărţit pe 4 straturi, fiecărui nivel fiindu-i indicat o categorie de alimente.

La baza piramidei se află apa. Important este să bem 8-10 pahare de apă pe zi.

Primul nivel al piramidei este format din cereale (grâu, ovăz, orz, mei, secară, porumb, orez), din care ar trebui să consumi în jur de 6-11 porţii zilnic.

Al doilea nivel al piramidei este împărţit în două şi cuprinde proteinele vegetale: legumele, crude ori sub formă de sucuri, şi fructele. Medicii spun că ar trebui să consumi, în mod ideal, între 3 şi 5 porţii de legume în fiecare zi. Totodată, important este să introduci în dietă între 3 şi 5 porţii de fructe zilnic. Dacă optezi pentru sucuri, asigură-te că le alegi numai pe cele 100% naturale.

Al treilea nivel al piramidei este reprezentat de lactate şi de produsele din carne (de pasăre, de vită, de porc), alături de peşte, nuci şi ouă. Este recomandat să mănânci între 2 şi 3 porţii zi de zi.

Nivelul superior al piramidei alimentare, cel al lipidelor, este alcătuit din grăsimi, uleiuri şi dulciuri, pe care trebuie să le consumi cât mai rar.

„În termenul <<porţie>> sunt incluse diferite cantităţi etalon din respectivele alimente. Conceptul acestor porţii se suprapune peste recomandarea de a avea în meniu 50-60% glucide (carbohidraţi), 20-30% proteine şi 10-30% grăsimi, o proporţie considerată un standard echilibrat al alimentaţiei sănătoase“, precizează medicul Adrian Copcea.

Mai multe