Ce boli poţi preveni dacă ţii post

17 noiembrie 2021   Stil de viață

Numeroase studii au arătat că postul poate avea efecte terapeutice, prevenind şi ameliorând unele afecţiuni. În completarea tratamentelor obişnuite, perioadele de restricţii de proteine animale pot îmbunătăţi semnificativ sănătatea.

Postul presupune respectarea unei diete vegetariene, un regim bazat pe consum de legume, fructe, cereale şi seminţe şi pe excluderea de alimente de origine animală sau „de dulce” (carne, lactate, ouă). Pentru ca postul să aducă beneficii pentru sănătate este important să se respecte aceleaşi reguli ale nutriţiei corecte: echilibru şi diversitate.

Susţine detoxificarea

Organismul are mecanisme proprii de detoxificare, însă aceste procese pot fi îngreunate de dieta bogată în carne şi săracă în fructe şi legume. Când toxinele se acumulează în corp, pot să apară dezechilibre. Postul poate ajuta la detoxificare. Probabil nu întâmplător, cele două posturi mari coincid cu nevoia organismului de detoxificare.   

Combate obezitatea

Unele studii au arătat că postul poate ajuta la combaterea obezităţii, însă pentru ca efectele să fie vizibile, este nevoie şi de modificări în stilul de viaţă şi dietă. Pentru obţinerea rezultatelor dorite, este important să se acorde o atenţie deosebită calităţii şi cantităţii alimentelor, în caz contrar efectul fiind invers. De pildă, nu trebuie să se consume mai multă pâine pentru a potoli foamea (în lipsa proteinelor de origine animală, senzaţia de foame poate fi mai accentuată).

Efecte pozitive în bolile cronice

Postul poate preveni apariţia bolilor de inimă, diabetul, hipertensiunea şi ţine sub control nivelul grăsimilor din sânge (colesterol, trigliceride). De asemenea, susţine normalizarea glicemiei, prin folosirea depozitelor de glucoză existente în ficat. Postul îmbunătăţeşte starea intestinelor, curăţă arterele şi menţine sănătatea generală.

Poate ajuta la prevenirea cancerului

Postul terapeutic poate avea un rol în prevenirea cancerului şi a recidivelor bolii. De asemenea, ar putea fi benefic şi în perioadele de tratament pentru această afecţiune, dar trebuie cerut sfatul medicului. Un studiu efectuat pe cobai a arătat că postul a determinat o reducere a procesului tumoral şi a mărit sensibilitatea celulelor canceroase la chimioterapie, oferind, în acelaşi timp, protecţie celulelor sănătoase în faţa stresului.

Ce este postul terapeutic

Prin post terapeutic se înţelege abţinerea de la orice aliment (solid sau lichid), cu excepţia apei, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, scopul fiind îmbunătăţirea sănătăţii, ameliorarea sau prevenirea bolilor şi reducerea simptomelor. Există şi versiuni ale acestui post, de pildă, care presupun un aport foarte scăzut de calorii, de cel mult 300 kcal pe zi, obţinut prin consumul unor supe sau sucuri de legume sau fructe, excluzând produsele solide. Acest tip de post nu poate fi ţinut decât cu acordul medicului, pentru că poate expune unor riscuri (hipoglicemie, hipotensiune etc.).

Cui nu îi este recomandat

Anumite categorii de persoane nu ar trebui să postească. Este vorba despre copii (pot fi afectate creşterea şi sinteza de hormoni), gravidele, mamele care alăptează, persoanele cu boli cronice şi cele care desfăşoară activitate fizică şi psihică intensă.

Mai multe