Cât timp poţi congela alimentele?

12 martie 2022   Stil de viață

E mai simplu şi mai economic pentru întreaga familie să păstrăm alimente la congelator şi să le dezgheţăm oricând dorim, pentru a le mânca. Însă nu putem să le uităm la nesfârşit în congelator şi să avem pretenţia că-şi vor păstra gustul şi aspectul intacte.

Cu toţii ne-am pus la congelator legume de astă toamnă, carne, lactate sau alte alimente pe care să le avem la dispoziţie în sezonul rece. Când avem congelatorul plin, nu mai dăm atât de des fuga la piaţă sau la supermarket pentru aprovizionare. În plus, avem stocul făcut peste iarnă de produse de sezon, care se menţin astfel proaspete şi gustoase. Vrem o friptură, scoatem din timp cotletul de porc depozitat în congelator şi servim masa cât de curând. Ne e poftă de îngheţată, luăm cutia din congelator şi ne bucurăm de un desert delicios. Pare simplu şi chiar este, atât timp cât respectăm câteva reguli de bază.

Legumele

Mazărea, fasolea, porumbul, gogoşarii, vinetele, spanacul, ardeii, ciupercile, ceapa, brocoli se pot congela fără probleme 10-12 luni, păstrându-şi toate proprietăţile. Verdeţurile, păstârnacul, ţelina si tot ce poţi pune într-o ciorbă, supă sau tocană, se toacă mărunt şi se pun în pungi sau caserole, separat sau împreună. Legumele ce conţin multă apă – precum salata, castravetele şi ridichile – nu se comportă bine în congelator.

Lactatele

Laptele din cutie se poate congela, 1 lună, doar dacă este nedeschis şi dacă există destul spaţiu gol în recipient, pentru a avea loc laptele să se extindă ulterior. Foloseşte o sticlă din plastic cu capac, nu din sticlă, pentru o depozitare optimă, şi dezgheaţă apoi laptele în frigider. Untul şi margarina pot sta în congelator până la 3 luni, în timp ce iaurtul şi smântâna îşi păstrează calităţile 1 - 2 luni. Brânza poate fi păstrată în congelator 6 luni, excepţie făcând caşcavalul, care trebuie consumat până în 4 luni. Îngheţata rezistă 1-2 luni la congelat.

Carnea

Peştele gras (ca somonul, bibanul sau macroul) are termen la valabilitate în congelator 2-3 luni, în timp ce peştele slab poate sta îngheţat şi jumătate de an. În ceea ce priveşte carne gătită, e de preferat să fie consumată în 2 - 3 luni, pe când cea crudă poate fi congelată până la 12 luni.

Pâinea şi produsele de patiserie

Pâinea poate sta la congelator până la 3 luni, iar feliile îngheţate pot fi prăjite fără a fi decongelate. Produsele crude de patiserie pot fi depozitate în congelator 6 luni, după care se dezgheaţă în numai 1 oră. Şi, că tot vorbim despre aluat, oăle pot fi puse şi ele în congelator, atât timp cât scoatem albuşul şi gălbenuşul din coajă, pentru a nu exploda.

Ce NU putem congela

Ouăle fierte tari îşi pierd textura, legumele cu conţinut crescut de apă se scofâlcesc, maioneza se taie şi verdeţurile precum mărarul, părunjelul şi leuşteanul vor fi bune pentru mâncăruri, nu pentru ornat.

Reguli de bună păstrare  

  • Congelatoarele funcţionează mai bine şi mai economic când sunt pline. Ca să umpli spaţiul liber, pune nişte sticle de plastic cu apă printre pachetele cu alimente. Nu îndesa, totuşi, până la refuz, aerul trebuie să circule pentru a menţine temperatura ideală.
  • Nu depozita mâncarea caldă. Nu va face decât să crească prea mult temperatura în congelator.
  • Împachetează produsele separat, pentru a evita să împrumute aroma de la unele la altele.
  • Când depozitezi ceva lichid, lasă mai mult spaţiu împrejur pentru a permite extinderea conţinutului.
  • Un congelator îngheţat bocnă nu e eficient, aşadar decongelează-l atunci când se strânge gheaţă. 
  • Dezgheaţă produsele în frigider, nu la căldură, ca să-şi menţină nutrimentele. Bucăţile mici de carne se dezgheaţă în circa 6 ore, în timp ce un curcan întreg durează până la 48 de ore.
Mai multe