Cât de sănătoase sunt ţigările electronice: argumente pro şi contra

9 august 2019   Stil de viață

Fie că eşti fumător sau nu, probabil te-ai întrebat cât de sănătoase sunt ţigările electronice. Există şi avantaje şi dezavantaje în folosirea lor.

Cercetările efectuate până în prezent sugerează că ţigările electronice vin atât cu avantaje, cât şi cu dezavantaje pentru cei care le folosesc şi pentru cei din jurul lor.

Cât de sănătoase sunt ţigările electronice: partea bună

În primul rând, se pare că ţigările electronice au un potenţial letal mai mic decât cele clasice, despre care se ştie clar că pot provoca boli care pot conduce la decese.  În SUA, ţigările ucid aproximativ 480 000 de persoane în fiecare an, mai mult decât virusul HIV, heroina, metamfetamina, cocaina, alcoolul, accidentele rutiere şi cele armate la un loc. Fumatul creşte riscul de accident vascular cerebral, atac de cord, bronhopneumopatie obstructivă cronică, astm, diabet şi multe forme de cancer. Radicalii liberi din fumul de ţigară îmbătrânesc prematur organismul, reducând, în medie, speranţa de viaţă cu 10 ani.

În al doilea rând, în ceea ce priveşte varianta electronică a ţigărilor, unele studii au arătat că acestea ajută persoanele care doresc să se lase de fumat, în timp ce altele au arătat că dimpotrivă, cei care se lasă de ţigări clasice şi apelează la cele electronice vor continua să fumeze.

Cât de sănătoase sunt ţigările electronice: partea mai puţin bună

Ţigprile electronice conţin şi ele nicotină, iar expunerea la această substanţă poate crea rezistenţă la insulină şi poate contribui la apariţia diabetului de tip 2. Inhalarea nicotinei creşte pulsul şi tensiunea arterială. Pentru că este o substanţă care creează dependenţă, nicotina poate conduce la schimbări în creier care cresc riscul persoanei de a deveni dependentă de alte substanţe nocive, mai ales dacă e vorba de o persoană tânără. Tinerii pot fi afectaţi şi în alte moduri de nicotină, fiind la risc să dezvolte deficit de atenţie şi să nu-şi poată controla anumite impulsuri. În plus, propilenglicolul şi glicerolul din ţigările electronice nu sunt periculoase în sine, dar, când sunt încălzite în vaporizator, se pot descompune şi transforma în compuşi toxici precum formaldehida.

Aşadar, la întrebarea „Cât de sănătoase sunt ţigările electronice?” se poate răspunde aşa:

  • Sunt o sursă mai puţin periculoasă de nicotină, pentru că persoana care fumează nu mai este expusă la gudronul şi la gazele toxice care se regăsesc în fumul de ţigară.
  • Persoanele care nu fumează şi în special tinerii care nu au acest viciu ar trebui să evite şi ţigările electronice, deoarece, chiar dacă sunt mai puţin toxice decât cele clasice, tot cresc riscul pentru a dezvolta anumite boli grave.

Citeşte mai multe despre cât de sănătoase sunt ţigările electronice:

Ţigările electronice, un real pericol pentru inimă 

Stop fumat! Ce metode se mai folosesc pentru a renunţa la acest viciu

Mai multe