Boala Addison: ce alimente e bine să consumi dacă ai fost diagnosticat
Boala Addison, cunoscută şi sub numele de insuficienţă suprarenală primară, este o afecţiune rară a glandelor suprarenale. Ce dietă e bine să urmezi dacă o ai?
În primele faze, boala Addison are simptome asemănătoare cu ale altor afecţiuni, cum ar fi gripa sau depresia. Persoana afectată poate suferi iniţial de dureri musculare, lipsă de energie şi motivaţie, senzaţie crescută de sete, iar ulterior de ameţeală, crampe şi senzaţie de leşin. Boala se tratează la medic, pacientul fiind nevoit să urmeze tratamentul indicat pentru tot restul vieţii. E bine ca persoana afectată să ştie că simptomele se pot agrava brusc în momentele în care nivelul de cortizol din organism scade. Criza addisoniană este o urgenţă medicală: deoarece pune viaţa în pericol, pacientul sau cei apropiaţi trebuie să cheme imediat salvarea.
Pentru că stilul alimentar este important în general, iar în cazul anumitor afecţiuni, el este esenţial pentru a le ţine sub control, e bine de ştiut ce trebuie să consume suferinzii de insuficienţă suprarenală primară.
Ce să mănânci dacă ai boala Addison
O primă recomandare este să consumi alimente bogate în vitamina C. Una dintre cauzele bolii este stresul prelungit, aşa că o persoană diagnosticată cu această afecţiune trebuie să evite pe cât posibil supărările şi grijile. Includerea alimentelor bogate în vitamina C în dietă poate ajuta corpul să se adapteze mai bine la stres, protejând glandele suprarenale de la deteriorare. Ardeiul gras roşu, verde şi galben, roşiile, pătrunjelul, broccoli, ardeiul iute roşu (chili), coacăzele negre, kiwi, lămâile, portocalele, papaya şi căpşunile sunt alegeri excelente când e vorba de un aport semnificativ de vitamina C.
Alimente care conţin vitaminele din complexul B trebuie să facă parte neapărat din dieta pacienţilor cu boala Addison, deoarece acestea stimulează producţia anumitor hormoni afectaţi de stresul cronic. Consumă zilnic brânză, ouă, produse din soia, peşte sau fructe de mare. Un mineral necesar producerii de hormoni care să contracareze stresul este zincul. Introdu în alimentaţie, pe lângă fructele de mare, nuci, seminţe, spanac, ciuperci şi fasole.
Boala Addison poate fi ţinută sub control şi cu ajutorul magneziului, care calmează sistemul nervos. Acesta se găseşte în ingrediente precum fasole neagră, banane, avocado, iaurt, nuci, spanac şi smochine. De asemenea, e bine ca proteinele pe care le consumi să fie uşor de digerat. Alege carnea de curcan sau de pui, fasole, mazăre, quinoa şi diverse nuci (migdale crude, alune de pădure, caju).
Unul dintre scopurile pacientului care suferă de boala Addison este să-şi menţină nivelul de energie stabil de-a lungul zilei, evitând oboseala şi stresul. O modalitate de a obţine acest lucru este ca, în loc de 3 mese mari pe zi, să fie preferate mesele mai mici şi mai dese. În plus, pe cât posibil, persoana afectată trebui să consume alimente cât mai naturale, fără mult zahăr, coloranţi, conservanţi şi potenţatori de aromă. Cafeaua, băuturile dulci carbogazoase şi ţigările trebuie evitate.
Citeşte mai multe despre boala Addison: