Așa păstrezi bananele proaspete, mai mult timp

5 decembrie 2022   Stil de viață

Toți avem momente în care cumpărăm mai multe fructe decât consumăm și ne vedem în situația de a le păstra prospețimea. Cum se face acest lucru în cazul bananelor?

Atârnă-le

Se pare că există un motiv științific pentru care ar trebui să ții bananele agățate de un cârlig. Ele încep să se coacă de îndată ce sunt culese , mai exat un gaz numit  etilenă, care se eliberează de îndată ce sunt culese, funcționează mai lent dacă sunt ținute agățate.

Bananele cumpărate verzi rezistă cel mai bine câteva zile. Foto: Shutterstock

Cumpărați banane verzi

Cel mai simplu mod de a prelungi durata de valabilitate a bananelor este să cumperi cele mai verzi banane pe care le poți găsi. Ele oricum sunt culese cât sunt încă verzi, apoi se coc încet până ajung la acel galben strălucitor pe care îl iubim.

Înfășoară coada fructului în folie de plastic

Această manevră va prelungi prospețimea bananelor pentru încă o zi-două. Tot o modalitate bună de a păstra prospețimea bananelor este să nu desfaci din coajă. Odată fisurată sau desfăcută caoja banenei, oxidarea apare și fructul se deteriorrează rapid, în mai puțin de câteva ore.  

Pune bananele coapte la frigider

Una dintre regulile de aur ale depozitării bananelor este să nu le păstrezi în frigider. Dar regulile sunt menite să fie încălcate, mai ales când vine vorba de banane. Ar trebui să păstrați bananele verzi departe de frigider, dar odată ce bananele s-au copt complet, le puteți muta în frigider, unde temperaturile reci le vor împiedica să se coacă în continuare.

Congelează-le

Congelarea bananelor este una dintre cele mai simple modalități de a le păstra conservate pentru utilizare ulterioară. Dar modul în care înghețați bananele ar putea avea un impact mare asupra a cât de bine se decongelează. Înghețarea cu tot cu coajă va face cojile să se înnegrească și se vor dezgheța prost. În schimb, ar trebui să optați pentru congelarea bananelor decojite, fie congelate individual, fie tăiate în felii și depozitate în pungi ermetice resigilate.

Citește și Polifagia este un simptom al diabetului. Cum se manifestă?

Mai multe