Alimente bogate in oxalati
Oxalatii se gasesc in toate plantele. Sunt cunoscute putine date despre continutul in oxalati al alimentelor datorita metodelor dificile de masurare.
Alimente bogate in oxalati ce trebuie evitate sunt: rubarba, spanacul, capsunile, ciocolata, nucile, taratele si produsele din grau integral, ceaiul (verde, negru, la gheata sau instant), sfecla.
Oxalatii din alimente favorizeaza formarea litiazei renale deoarece oxalatul nu poate fi metabolizat si trebuie eliminat din organism prin urina.
Alimente bogate in oxalati - aceste alimente cresc riscul de formare al pietrelor la rinichi
- sodiu (mai putina sare, glutamat de sodiu, alimente semipreparate care au conservati, cum ar fi benzoatul de sodiu),
- vitamina C (din suplimente),
- alimentele de mai sus ce contin oxalat
- multe proteine animale,
- sucroza (zaharul) si fructoza (fructe in exces)
Scad riscul: calciu, potasiu, magneziu, vitamina B6 si multe lichide.
Consumul de alimente bogate in calciu, alaturi de cele cu oxalati este benefica, pentru ca 150mg calciu leaga 100 mg oxalati, care nu se absorb in sange si se elimina prin urina. Se prefera consum de alimente bogate in calciu, cum ar fi o cana de lapte laptele/iaurtul degresat 1,5% la fiecare masa, nu in primul rând suplimente. Dietele cu grasimi leaga calciul din alimente, acesta nemaputându-se lega de oxalati.
Calciul din produsele lactate si din legumele cu frunze verzi este mai important decât oxalatul pe care il contin. Dar sunt alte produse precum sfecla, spanacul, rubarba, majoritatea semintelor si ciocolata care au mult oxalat si la care trebuie sa fie foarte atente persoanele cu astfel de probleme renale.
Lista alimentelor interzise pentru a tine la distanta pietrele la rinichi
- Carne grasa, conserve de carne,
- Pâine neagra,
- Legume: spanac, sparanghel, rubarba, stevie, legume bogate in celuloza,
- Fructe: prune, agrise, coacaze, fragi, smochine, banane
- Dulciuri: ciocolata, cacao, marmelada, dulceata, prajituri cu bicarbonat sau gelatina
- Bauturi: ceai rusesc, cacao, ape alcaline, bauturi carbogazoase,
- Condimente: piper, mustar, hrean.