Ai corp in forma de mar sau de para? Iata ce risti!

29 iulie 2019   Stil de viață

Un studiu recent arata ca riscul de boli cardiovasculare este asociat cu forma corpului data de distributia grasimilor in organism, nu de greutatea in sine, asa cum se credea.

Numeroase cercetari arata ca indicele de masa corporala (IMC) al unei persoane, calculat in functie de greutatea si inaltimea acesteia, indica riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Daca ai IMC-ul 18,5, inseamna ca esti subponderala. IMC-ul care se afla intre 18,5 si 24, 9 indica faptul ca ai o greutate normala. Persoanele care au indicele de masa corporala intre 25 si 29,9 sunt supraponderale, iar cele care au IMC-ul intre 30 si 34,9 se confrunta cu obezitate clasa I. Indicele de masa corporala care variaza intre 35 si 39,9 indica obezitate clasa II, iar cel de peste 40 semnifica obezitate morbida.

O noua cercetare arata ca indicele de masa corporala nu mai reprezinta un indicator al unor posibile boli. In acest studiu, condus de Qibin Qi, profesor la Colegiul de Medicina Albert Einstein din New York, oamenii de stiinta au analizat masa corporala si distributia depozitelor de grasime a peste 2600 de femei aflate la postmenopauza, in perioada 1993 si 1998. Pana la inceputul anului 2017, aproximativ 300 de participante la studiu au dezvoltat boli cardiovasculare. 

Grasimea abdominala favorizeaza aparitia bolilor de inima

Participantele la studiu care aveau depozite de grasime in zona abdominala si cu foarte putina grasime din jurul picioarelor (forma corpului mar) au prezentat un risc de trei ori mai mare pentru bolile cardiovasculare (cum ar fi hipertensiunea arteriala sau accidentul vascular cerebral) decat femeile cu forma para. Mai mult, femeile cu depozite de grasime pe picioare au un risc de 40% mai mic pentru boli cardiovasculare, potrivit studiului. 

Cercetatorii au stabilit ca greutatea totala a corpului favorizeaza aparitia problemelor de sanatate. La femeile aflate in postmenopauza, persoanele cu o greutate normala ar putea avea in continuare un risc ridicat pentru boli cardiace din cauza distributiei grasimilor in jurul gatului.

Cu alte cuvinte, greutatea nu pare sa faca nicio diferenta. Distributia grasimilor - fie ca este vorba de forma para sau de forma mar - a avut cel mai mare impact asupra riscurilor cardiovasculare ale participantelor la studiu. Totodata, femeile aflate in postmenopauza, in ciuda greutatii normale, ar putea avea si ele un risc de boli cardiovasculare, sustin specialistii.

Poti sa schimbi distributia grasimii in corp?

Da. Potrivit cercetatorilor, femeile care nu au reusit sa reduca grasimea din jurul picioarelor in timpul studiului, dar au redus-o pe cea abdominala au avut mai putine riscuri de a se imbolnavi de boli de inima. 

Distributia grasimilor este adesea rezultatul factorilor genetici si de mediu, precum dieta si exercitiile fizice. De ajutor sunt exercitiile care vizeaza reducerea continutului de grasime abdominala.

Mai multe