Aditivi alimentari de care să te fereşti
De multe ori, timpul limitat te obligă să optezi pentru mâncărurile semipreparate, din magazine. Din păcate, aceste preparate abundă în aditivi alimentari, printre care şi cei despre care studiile au arătat că pot dăuna sănătăţii.
Aditivii alimentari, cunoscuţi drept „E-uri‟, reprezintă orice substanţă naturală sau chimică, care se adaugă intenţionat în timpul producerii, procesării, preparării sau în timpul altei modificări aplicate unui aliment. De cele mai multe ori, aditivii alimentari sunt folosiţi pentru a spori aspectul şi aroma alimentelor sau pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Avantaje aduc, însă mulţi dintre aceşti aditivi pot avea consecinţe negative asupra organismului, cum ar fi: afectarea memoriei şi favorizarea riscului de apariţie a unor boli.
Coloran ţ i i alimentari
Monoglutamatul monosodic
Nitritul de sodiu
Dioxidul de titan
Dioxidul de titan (E 171) este un aditiv alimentar fabricat din nanoparticule şi este prezent în alimente precum produsele de cofetărie, prăjituri, deserturi, îngheţată, biscuiţi, batoane de ciocolată, produse de panificaţie şi de patiserie, paste de dinţi pentru copii, unele alimente pentru copii mici întrucât principala sa funcţie este aceea de a conferi culoarea albă sau opacitatea produselor. Dioxidul de titan (E 171) este utilizat în principal în produsele alimentare care sunt foarte consumate de copii, cum ar fi guma de mestecat, bomboanele, ciocolata şi îngheţata.
Citeşte şi: Când expiră, cu adevărat, alimentele?
Ştiai că…