3 retete delicioase cu unt de cocos
Untul de cocos este un ingredient care ar trebui sa se bucure de mai multa popularitate, datorita beneficiilor pe care le aduce asupra sanatatii. Mai jos sunt prezentate trei retete cu unt de cocos, pe care orice gurmand se va grabi sa le prepare, insa nu inainte de a afla de ce este important sa consume unt de cocos.
Beneficiile consumului de unt de cocos
Untul de cocos se obtine din pulpa nucii de cocos si poate fi gasit in magazinele care comercializeaza produse organice si bio.
Untul de cocos contine o cantitate mare de acid lauric. In mod surprinzator, dupa laptele matern, nucile de cocos se afla pe locul al doilea in topul alimentelor bogate in acid lauric. Acesta este un compus esential in reducerea riscului de aparitie a unor boli grave, precum diabetul de tip 2, osteoporoza si chiar unele forme de cancer renal. De asemenea, untul de cocos poate ajuta in ameliorarea simptomelor asociate cu infectiile sistemului digestiv si cu inflamatiilearticulatiilor.
Untul de cocos este, de asemenea, bogat in fier si fibre, ambele fiind elemente esentiale care asigura buna functionare a organismului. Atunci cand este consumat regulat in cantitatea recomandata – ideal, 2-3 lingurite in fiecare zi – untul de cocos ajuta la accelerarea metabolismului si, implicit, la pierderea in greutate. Acest aliment este benefic si pentru unghii, piele si par, atunci cand este consumat ca atare sau folosit in masti cosmetice.
Retete cu unt de cocos, delicioase si sanatoase
Untul de cocos poate fi consumat ca atare, intins pe o felie de toast sau de banana bread sau poate fi integrat in numeroase retete, de la dulciuri si smoothie-uri pana la supe creme si curry. In acest articol, gurmanzilor le sunt propuse trei retete in care se foloseste unt de cocos: un smoothie, un cheesecake si un fudge.
Asadar, cei care iubesc untul de cocos sau cei care doresc sa incerce sa gateasca pentru prima data retete cu unt de cocos se pot inspira din urmatoarele preparate delicioase, in care vedeta este chiar acest aliment minune. Toate retetele sunt vegane, iar modul de preparare nu le va pune probleme nici macar novicilor intr-ale bucatariei.
Smoothie verde cu fructe si unt de cocos
Aceasta reteta este extrem de simpla, dar si foarte sanatoasa. Ingredientele pe care le contine aduc o multime de beneficii sanatatii. In ciuda faptului ca nuanta de verde a smoothie-ului nu ii ofera un aspect prea apetisant, untul de cocos da un gust placut acestui preparat.
Pentru pregatireasmoothie-ului este nevoie de urmatoarele ingrediente:
- ¼ de cana de cuburi de ananas congelate;
- ½ de avocado;
- 1 banana lasata in prealabil in congelator;
- 1 cana de apa de cocos;
- 1 cana de frunze de baby spanac;
- 1 cana si ½ de cuburi de mango congelate;
- 1 lingurita sau ½ de lingurita de pudra de spirulina, dupa gust;
- 4 capsune, proaspete sau congelate.
Cum se pregateste acest smoothie?
Toate ingredientele se adaugaintr-un blender si se mixeaza pana cand amestecul este omogen. Smoothie-ul rezultat este suficient de dulce incat sa acopere gustul neplacut al spirulinei, insa nu foarte dulce incat sa devina nesanatos. Este recomandat ca smoothie-ul sa se consume imediat dupa preparare. In caz contrar, beneficiile nutritionale se pot diminua. In plus, gustul spirulinei poate deveni prea pregnant.
Cheesecakevegan cu mango
Textura acestui cheesecakevegan este perfecta, iar gustul nu poate fi descris in cuvinte. Un preparat fin, in care se imbina arome de vanilie, sirop deartar, mango si cocos. Prepararea acestei retete cu unt de cocos consta in trei etape:
- pregatirea sosului de mango;
- pregatirea blatului;
- pregatirea cremei.
Pentru pregatirea sosului de mango este nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 75 g de mango, taiat in cuburi;
- 165 g de sirop de artar;
- 50 g de unt de caju.
Pentru blat este nevoie de:
- 170 g nuci pecan;
- 2 linguri de faina de ovaz;
- 1 lingura de zahar;
- ¼ lingurita de extract pur de vanilie;
- 2 linguri de sirop de artar;
- un praf de sare.
Crema se pregateste cu urmatoarele ingrediente:
- 120 ml de lapte de cocos la temperatura camerei;
- 80 g de sirop de artar;
- 130 g de unt de caju;
- 40 g de mango taiatcubulete;
- 3 lingurite de suc de lamaieproaspat stors;
- 120 g de unt de cocos topit.
Cum se pregateste sosul de mango?
Pentru pregatirea sosului de mango trebuie sa se adauge toate ingredientele mentionateintr-un blender. Atunci cand amestecul este fin si omogen, se transfera intr-ocraticioara mica si se pune pe focul aprins la intensitate medie. Odata ce se observa formarea unor bule pe margine, focul trebuie redus la minim si craticioara acoperita cu un capac. Se lasa pe foc inca 3-5 minute, pana cand sosul se ingroasa si scade la jumatate. Folosind un tel, se amesteca sosul pana cand amestecul devine omogen si se lasa la racit. Dupa ce se raceste, sosul va fi mult mai ingrosat.
Cum se pregateste blatul pentru cheesecake?
Intr-un blender sau intr-un robot de bucatarie se adauga ingredientele uscate: nucile pecan, faina de ovaz, zaharul si sarea. Cand amestecul devine fin si omogen, se adauga extractul de vanilie si siropul de artar. Se lasainca 15-20 de secunde in blender. Intr-o tava cu diametrul de 15 cm se aseazahartie de copt, iar apoi se pune amestecul obtinut, presand cu grija pentru a obtine o suprafata uniforma.
Cum se pregateste crema?
Toate ingredientele pentru crema trebuie sa fie la temperatura camerei. In afara de untul de cocos, totul se va mixa intr-un blender la viteza maxima, pana cand amestecul este complet omogen. Ulterior, se adauga si untul de cocos topit si se mixeaza din nou. Untul de cocos nu trebuie lasat la topit foarte mult, pentru ca se va arde. Este recomandat sa se incalzeasca treptat, cate 5 secunde, pentru a preveni arderea.
Asamblarea cheesecake-ului
Jumatate din crema obtinuta se aseaza pe crusta presata in tava. Se niveleaza si deasupra se pune sos de caramel si mango din loc in loc. Sosul se imprastieapoi cu o furculita. Se adauga si cealaltajumatate din cantitatea de crema, urmata din nou de sos. Este posibil sa mai ramana sos de mango, care se poate pastra acoperit la frigider pentru servire.
Dupa ce cheesecake-ul a fost asamblat, se lasa la congelator peste noapte. Se scoate de la congelator cu 10-15 minute inainte de servire si portiile se taie cu un cutit bine ascutit. Se poate adauga sos de mango deasupra, dupa gust.
Cheesecake-ul trebuie pastrat in continuare la congelator, acoperit cu folie de plastic. Daca se pastreaza la frigider, textura va deveni prea moale.
Fudge cu unt de cocos
Pentru aceasta reteta delicioasa este nevoie de doar patru ingrediente:
- 200 g de fulgi, picaturi sau lentile de ciocolata fara lactoza, amaruie sau dulce, in functie de preferinte;
- 120 g de unt de cocos moale, la temperatura camerei;
- 1 lingurita de extract de vanilie;
- miez de nuca tocat marunt.
Care este modul de preparare?
Pentru inceput, se aseaza folie de plastic intr-o forma dreptunghiulara de chec. Picaturile de ciocolata se topesc la bain-marie, amestecand continuu cu o spatula din silicon. Cand ciocolata este complet topita, se adauga untul de cocos si extractul de vanilie si se amesteca pana la omogenizare.
Amestecul obtinut se transfera in forma dreptunghiulara, iar deasupra se presara miez de nuca. Se lasa la congelator timp de minim 2 ore, pana cand se intareste. Ulterior, se poate pastra la frigider.