Viaţa după cancer. „Ghidul supravieţuitorului de cancer” a fost lansat în limba română

12 decembrie 2019   Sănătate
Content image

„Ghidul supravieţuitorului de cancer”, conceput de Societatea Europeană de Oncologie Medicală (ESMO) şi Coaliţia Europeană a Pacienţilor cu Cancer (ECPC), în colaborare cu Societatea Internaţională a Psiho-oncologilor (IPOS) a fost lansat în limba română, cu ajutorul Asociaţiei Bolnavilor de Cancer (ABC), a Institutului Oncologic Bucureşti şi MSD România.

Ghidul  oferă supravieţuitorilor informaţii despre cum să îmbunătăţească diferite aspecte ale vieţii de la nutriţie, activităţi fizice, managementul stressului, până la creşterea imunităţii. Supravieţuitorii de cancer sunt încurajaţi să adopte un stil de viaţă care poate reduce riscul de recidivă.

„Ghidul este cel mai important instrument de onco-planning de după lansarea conceptului de supravieţuire oncologică din 1985. Datele arată că între 30% şi 50% dintre supravieţuitorii de cancer suferă de distres oncologic suficient de semnificativ pentru a justifica intervenţia onco-psihologului”, explică Degi Csaba, Director IPOS.

Supravieţuirea este o experienţă unică şi continuă, diferită pentru fiecare persoană în parte. Este esenţial ca foştii pacienţi să găsească o metodă de a duce în continuare o viaţă satisfăcătoare şi de a reveni pe cât posibil la aspectele importante ale vieţii lor de dinaintea diagnosticului de cancer.

Ghidul Supravieţuitorului de Cancer se găseşte aici.

Cancerul este a doua cauză de deces în lume, aproape 10 milioane de persoane pierd lupta cu această boală în fiecare an. Dar cel puţin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile. Până la 3,7 milioane vieţi pot fi salvate în fiecare an prin implementarea cu resurse adecvate a strategiilor de prevenire, depistare precoce şi tratament al cancerelor.

 În 2018, la nivel naţional, s-a estimat un număr de peste 83 de mii de cazuri noi de cancer. Decesele provocate de această boală se estimează că au ajuns la 50.902 persoane, anul trecut. Numărul bolnavilor rămaşi în evidenţa naţională în perioada ianuarie-septembrie 2018 a fost de 488.824 de persoane comparativ cu 469.624 bolnavi rămaşi în evidenţă în aceeaşi perioadă a anului 2017.          

Mai multe