Tumora mediastinala gigant operata robotic in Ponderas Academic Hospital

17 ianuarie 2022   Sănătate

La o radiografie pulmonara de control, Cristina a descoperit ca avea o tumoare giganta pe timus - un organ mic situat intre plamani. Din cauza dimensiunii foarte mari a tumorii, de 9 centrimetri, interventia era o provocare pentru orice chirurg.

Cristina a fost operata de dr. Felix Dobritoiu, Medic Specialist Chirurgie Toracica in cadrul Ponderas Academic Hospital, cu ajutorul robotului daVinci Xi, cel mai avansat sistem de chirurgie robotica.

„Nu am avut niciun simptom, dar, cu toata nebunia legata de COVID, am vrut sa stiu daca plamanii mei sunt in regula”

Dupa aflarea diagnosticului, Cristina a cautat informatii despre rolul timusului si optiuni de tratament. Cand a ajuns la dr. Felix Dobritoiu, Medic Specialist Chirurgie Toracica, a fost convinsa ca este medicul potrivit pentru ea datorita vastei experiente, cat si pentru ca i-a inspirat incredere si profesionalism.

Pentru medicul Felix Dobritoiu, unul dintre cei doi medici din Romania cu competente in chirurgia robotica, Cristina nu era prima pacienta cu o tumora de timus gigant. De altfel, nu era cea mai mare pe care a operat-o pana atunci. Recordul sau a fost o tumora de 12 centimetri, operata toracoscopic in urma cu cativa ani.

In Ponderas Academic Hospital exista cel mai avansat sistem de chirurgie robotica din lume: robotul daVinci Xi. Acesta are 4 brate care se pot roti in 7 directii, 540 de grade, iar chirurgul are o precizie milimetrica si acces facil in zone greu accesibile.

Chirurgia robotica a dovedit ca are avantaje superioare chirurgiei traditionale deschise, printre care risc scazut de complicatii, recuperare rapida, scaderea morbiditatii si a mortalitatii. Acuratetea oferita de robotul daVinci XI permite efectuarea unor operatii conservatoare, in care se pastreaza organul sanatos si se extrage doar tumora, fara riscul de a leza organe adiacente. Astfel, folosirea robotului  permite manevrarea fina, de inalta precizie, intr-o zona greu accesibila, cu structuri vitale delicate. De asemenea, pierderile de sange sunt mult mai mici, riscurile de infectii sunt cu mult reduse, iar, in final, recuperarea pacientului este extrem de rapida.

Interventia cu robotul daVinci a fost cea buna alegere pentru Cristina

„Mi s-a parut ceva de domeniul SF-ului sa ma operez cu un robot, insa am vrut sa am de la inceput toate sansele de reusita. Recunosc ca am fost putin stresata, dar am avut foarte mare incredere in domnul doctor si in echipa medicala. Am cautat si am ales cea mai buna varianta pentru mine. Interventia a durat 4 ore si a fost un succes. Intreaga tumora a fost scoasa complet, impreuna cu timusul, pentru a preveni ulterioarele recaderi. Din fericire, la rezultatul biopsiei diagnosticul a fost de chist benign, ceea ce m-a facut sa realizez cat de aproape am fost de prapastie si cat de mult trebuie sa pretuiesti viata”.

Operatia presupunea indepartarea completa a tesutului timic, care, la adulti,include, in general, o componenta mare de tesut adipos. De asemenea, chirurgul toracic trebuie sa opereze intr-o zona anatomica delicata si greu accesibila, precum mediastinul anterior si superior, unde se gasesc structuri vulnerabile, cum sunt vasele mari si nervii. De aceea, pentru a se evita deteriorarea nervilor frenici si a venelor brahiocefalice, timectomia necesita abilitati rafinate si o dexteritate ampla din partea chirurgului toracic. Iar robotul da VinciXi ofera chirurgului precizie inalta, mobilitate mare, cat si o vizibilitate foarte buna asupra zonei.

„Recuperarea a fost chiar usoara. In a treia zi mergeam pe picioare, radeam, nu mai aveam dureri, totul a fost bine”

Pacienta a beneficiat de toate avantajele chirurgiei robotice toracice minim-invazive: spitalizare de scurta durata, durere redusa, usor controlata de medicatia antialgica si recuperare rapida. Operatia a fost efectuata cu invazie minima, prin doar 4 incizii mici (de 1-2 cm) la nivelul toracelui, pentru porturile robotice, evitandu-se astfel sternotomia (taierea sternului - osul pieptului la nivelul caruia se articuleaza coastele). Pentru un rezultat cosmetic superior, incizia prin care s-a extras tumora a fost efectuata submamar si cusuta intradermic, in asa fel incat cicatricea sa nu fie vizibila. La 72 de ore postoperator, pacienta a plecat acasa cu dureri minime, iar dupa o saptamana si-a putut relua activitatile obisnuite.

„Am stat internata 3 zile, din care 24 de ore la ATI, insa de a doua zi eram deja pe picioarele mele, radeam, mancam. Perioada de recuperare a fost destul de scurta - din a treia zi durerile erau suportabile, banale, si nu am mai avut nevoie sa iau pastile. Dupa o saptamana de la interventia chirurgicala deja incepeam incet, incet, sa-mi reiau toate activitatile prin casa, iar dupa o luna am putut sa-mi reiau activitatile de gradinarit. Cicatricile sunt foarte mici, deja am uitat de ele, iar de durere nici nu se mai pune problema. Datorita domnului doctor si interventiei in Ponderas Academic Hospital, am realizat ca si in Romania putem beneficia de metodele inovatoare chirurgicale”.

Mai multe