Tratarea infectiei urinare naturist plus masuri preventive
Stiai ca numarul infectiilor respiratorii este mai mic decat cel al infectiilor urinare? Din fericire, tratarea infectiei urinare se poate face rapid chiar si cu remedii naturale.
Infectiile urinare sunt declansate de actiunea unei bacterii asupra tractului urinar. Principalele semne ale afectiunii sunt urinarile frecvente asociate cu usturimi sau cu dureri.
Boala este intalnita mai des la femei si apare din cauza ca diferite microorganisme ajung la nivelul aparatului urinar, se multiplica si, in timp, perturba functionarea normala a rinichilor si a cailor urinare.
Bacteria E. coli, cea mai frecventa cauza
Aparatul urinar, dar si urina in sine prezinta o serie de proprietati cu rolul de a preveni inmultirea si diseminarea ascendenta a bacteriilor prin orificiul extern al uretrei. Aceste bacterii provin cel mai frecvent de la nivelul tractului digestiv inferior si anusului, cu care se invecineaza anatomic deschiderea uretrei. In 80% din cazuri (valabil pentru infectiile urinare comune) bacteria implicata este Escherichia coli (E. coli), microb care se afla in mod normal la nivelul colonului si anusului.
Simptome frecvente
Simptomele unei ITU variaza in functie de localizare: infectiile urinare joase - cistite se pot manifesta prin: durere sau arsura la urinat (disurie), urinari frecvente, senzatia imposibilitatii de a tine urina cu usurinta sau complet, urina tulbure, urat mirositoare sau cu sange, durere abdominala joasa, stare de rau general, subfebrilitate (37-38 grade Celsius). Infectiile inalte (pielonefrite) prezinta simptome cu aparitie rapida: febra (peste 38 grade Celsius), frison, greaţa, varsaturi, durere in spate sau laterala (de obicei pe o parte, aproximativ la nivelul taliei).
Tratarea infectiei urinare – antibiotic, in cele mai multe cazuri
Daca suspectezi aparitia unei infectii, cel mai bun lucru ar fi sa te prezenti la medicul tau de familie. Acesta iti va solicita efectuarea unei analize de urina– sumarul de urina, urmata uneori de o urocultura pentru a determina tipul bacteriei implicate si sensibilitatea acesteia la antibioticele uzuale (antibiograma).
Tratamentul este unul antibiotic in cele mai multe cazuri, iar antibioticul este prescris de catre medic tinand cont in principal de rezultatul antibiogramei si de starea generala de sanatate a pacientului. In general, simptomele cedeaza prompt la tratamentul corect, dar in ciuda acestui fapt trebuie respectata cu strictete durata de tratament indicata de medic, durata care poate varia de la trei pana la mai multe zile in cazul infectiilor repetate sau complicate. ITU severe pot necesita spitalizare si tratament antibiotic injectabil.
Coada-calului si afinele, efecte antibacteriene
Afinele au virtuti terapeutice. Proantocianinele, substante valoroase din compozitia fructelor, au efect antibacterian, mai ales contra E. Coli, care este responsabila pentru majoritatea cistitelor, si previn aderenta bacteriilor la peretii tractului urinar. Urmeaza o cura cu fructe proaspete, 300-500 g zilnic, sau poti sa le consumi uscate, cate 100 g in fiecare zi.
Datorita actiunii calmante si dezinfectante, decoctul de coada-calului trebuie si el trecut pe lista cu leacuri ce te scapa de infectiile urinare. Il prepari din 5 grame de planta la 250 ml de apa, fierbi 10 minute si bei amestecul zilnic, cel putin 20 de zile.
Ajuta si baile locale cu musetel
Ca sa scapi de durerile provocate de infectiile urinare, ai grija si la igiena intima. Usturimile de la urinare se mai linistesc daca te speli in zona genitala cu o infuzie de musetel.
Ceaiul de merisor curata vezica
Frunzele de merisor sunt de mare ajutor daca vrei sa reduci din simptomele deranjante ale infectiilor urinare. Ele contin taninuri, substante antibacteriene si antimicotice, care tin piept bacteriilor din vezica urinara si creaza un mediu nefavorabil inmultirii acestora. Ceaiul binefacator se face din 2 lingurite de merisor la 100 ml de apa. Bei in fiecare zi cate 2 cani cu ceai de merisor, timp de 10 zile.
Cum previi infectia urinara
Consuma o cantitate mare de lichide, mai ales apa plata.
Urineaza imediat ce apare senzatia.
Sterge-te dinspre anterior spre posterior dupa evacuarea vezicii urinare, evitand astfel contaminarea regiunii uretrale cu bacterii din regiunea anala.
Mentine o igiena intima exemplara.
Goleste vezica urinara cat mai repede posibil dupa un contact sexual.
Evita produsele igienice si cosmetice potential iritante. Utilizatul deodorantelor, a pudrei de talc şi a gelurilor de dus in regiunea genitala pot irita uretra. De asemenea, alimentele picante si cafeaua sunt iritante uretrale.
Citeste mai multe tratarea infectiei urinare