Virusul Zika, un pericol uriaş pentru gravide. Iată cum te poţi proteja!

30 martie 2016   Tratamente

Virusul este transmis direct prin ţânţarii Aedes, acelaşi tip de insecte care provoacă şi febra galbenă. Numele vine de la Pădurea Zika din Uganda, unde au fost găsite primele maimuţe infectate în 1947. Virusul a apărut în America de Sud, Brazilia fiind cea mai afectată ţară, cu mii de copii născuţi cu microcefalie. De ce este periculos? Pentru cei infectaţi cu virusul Zika, simptomele nu sunt foarte puternice. Însă pentru femeile însărcinate efectele pot fi devastatoare şi includ chiar şi pierdea sarcinii sau naşterea copilului cu dimensiuni anormal de mici ale craniului, boală cunoscută drept microcefalie, şi anomalii ale dezvoltării cerebrale la fetuşi şi nou-născuţi de mame care fuseseră însărcinate în timpul epidemiilor de Zika. Microcefalia este asociată cu retard mintal şi convulsii şi în unele cazuri poate fi fatală. „Deoarece virusul Zika a fost asociat cu un risc crescut pentru fetus, se presupune că efectele sunt într-adevăr cauzate de virus. Dar încă există multe necunoscute – inclusiv cât de mult aceste infecţii sunt transmise la fetus sau dacă anumiţi fetuşi sunt infectaţi, dar nu dezvoltă microencefalie, cât de des apare pierderea sarcinii în cazul femeilor infectate cu Zika. Deşi virusul rămâne în sângele persoanei infectate de la câteva zile până la o săptămână, nu există o dovadă clară care să sugereze riscuri pentru sarciniile viitoare”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă şi la Centrul Medical Provita. Cum se transmite virusul Zika? Zika se transmite în general prin intermediul înţepăturii de ţânţar infectat. Atunci când un ţânţar intră în contact cu o persoană infectată, insecta se infectează şi ea şi devine purtător.

Au fost, însă, confirmate şi cazuri de transmitere pe cale sexuală, ca şi prin transfuzii de sânge. În fiecare caz confirmat până acum, un bărbat care a călătorit în regiunile afectate de Zika a transmis virusul către parteneră, însă nu se ştie dacă femeia poate transmite virusul bărbatului.

Virusul Zika poate fi transmis de asemenea de la mamă la copil în timpul sarcinii şi naşterii, prin placentă, dar conform Colegiului American de Obstetrică şi Ginecologie nu există studii clinice care să măsoare riscul fetusului dacă mama este infectată.

”Virusul Zika a fost detectat în tesutul fetal, lichidul amniotic şi în placentă şi urme ale virusului au fost găsite şi în laptele matern, dar din moment ce cantitatea e foarte mică, este foarte putin probabil să reprezinte o ameninţare”, adaugă dr. Istoc.

În marea majoritate a cazurilor (70-80%), infecţia trece neobservată. Când se manifestă, simptomele sunt de tip gripal (febră, dureri de cap), cu erupţii cutanate. Infecţia cu virusul Zika se poate manifesta şi printr-o conjunctivită sau o durere în spatele ochilor, precum şi prin edeme pe mâini sau picioare. Simptomele pot dura de la câteva zile la o săpămână.

Virusul Zika se poate detecta din sânge, lichidul amniotic sau din urină, iar rezultatele se obţin în cateva ore.

„Femeile însărcinate care au fost în zonele expuse la virusul Zika ar trebui să se testeze între 2 şi 12 săptămâni după ce s-au întors sau imediat ce apar simptomele. Chiar şi femeile aflate în perioada prenatală ar trebui testate, iar apoi la mijlocul celui de-al doilea trimestru. Chiar dacă nu apar simptome, fetusul ar trebui examinat, iar acest lucru se face prin ecografie. Dacă apar probleme la ecografie, amniocenteza ar trebui să fie următorul pas”, completează dr. Istoc.

„Se recomandă o atenţie sporită în ceea ce priveşte relaţiile sexuale cu un partener care a vizitat regiunile afectate de Zika. Cuplurile ar trebui să folosească metode de protecţie în timpului oricărui tip de relaţie sexuală pentru a minimiza riscul transmisiilor. Nu este clar cât timp ar trebui să utilizeze bărbaţii metode de protecţie deoarece retenţia în spermă a virusului nu este clară”, explică dr. Istoc.

▪ Să porţi bluze cu mânecă lungă şi pantaloni lungi;

▪ Să foloseşti spray de ţânţari special pentru gravide, care conţine DEET, un ingredient activ.

▪ Se pot trata hainele cu permetrină, un tip de insecticid sigur. Acesta nu se aplică direct pe piele, ci doar pe haine.

▪ Stai cât mai mult înăuntru în camere cu aer condiţionat şi plase de ţânţari.

Femile însărcinate (indiferent de trimestru), dar şi cele care au în plan conceperea unui copil trebuie să discute cu doctorul lor înainte de a călători în zonele afectate şi cel mai bine ar fi să amâne astfel de vizite.

Mai multe