Varicele pot fi tratate
Inamic al picioarelor frumoase şi, implicit, sănătoase, boala varicoasă, cunoscută în popor ca varice, apare din cauza stagnării sângelui la nivelul venelor superficiale de la picioare.
Varicele le putem moşteni de la părinţi (în 95% din cazuri) sau le putem face dacă avem meserii care presupun statul în picioare timp îndelungat, dacă suntem obezi ori din cauza efortului fizic intens.
În afara faptului că pot deveni dureroase, varicele pot da complicaţii precum ulcerul de gambă şi hemoragiile subcutanate, care necesită operaţie. Ciorapii speciali, de ajutor
Este bine ca încă de la apariţia primelor vinişoare pe picioare să mergi la medic. După testele specifice, care includ, printre altele, examenul Doppler (măsoară viteza circulaţiei sângelui), medicul va recomanda un tratament în funcţie de stadiul bolii.
Medicul îţi poate indica un tratament cu medicamente care să tonifice vasele sangvine şi să porţi ciorapi elastici compresivi, care îmbunătăţesc circulaţia sângelui. Aceşti ciorapi nu vindecă varicele, ci previn agravarea bolii, şi au preţuri cuprinse între 30 şi 200 de lei.
Varicele în primele stadii pot fi tratate cu ajutorul terapiilor rapide, disponibile în cabinetele de stat sau particulare.
Terapiile rapide nu necesită internare, poţi pleca acasă în aceeaşi zi, iar durerile postoperatorii sunt minime. Dezavantajul este că au un preţ ridicat, de câteva sute de euro. Gratis se face doar intervenţia clasică.
Metoda presupune injectarea unei soluţii speciale, care „topeşte“ venelele afectate. Dacă optezi pentru scleroterapia ghidată ultrasonic (UGS), trebuie să ştii că-ţi poţi relua activitatea în cel mult o zi de la intervenţie, însă trebuie evitat efortul mare.
vindecă varicele prin creşterea temperaturii la nivelul venelor bolnave, aceste proceduri realizându-se prin ghidaj ecografic.
Atunci când varicele sunt mai mari sau când au apărut deja complicaţiile, se recurge la intervenţiile chirurgicale.
Pe lângă operaţiile clasice, care presupun smulgerea venei (stripping), există tehnici chirurgicale moderne, care nu necesită internare. Astfel de intervenţii se fac sub anestezie locală, nu produc sângerări şi nu durează decât în jur de 30 de minute, pacientul putând pleca acasă pe picioarele lui.
De ce nu este vara pe placul varicelor
Temperaturile ridicate din timpul verii agravează varicele. Căldura duce la vasodilataţie periferică, ceea ce favorizează stagnarea sângelui în vene.
De aceea, vara, persoanele cu boală varicoasă se plâng mai mult de simptomele acestei neplăceri: picioare grele, arsuri la nivelul picioarelor şi uşoare amorţeli.
Info: Boala varicoasă este prezentă la aproape un sfert din populaţia de la nivel mondial.