Uleiul de măsline alungă durerile musculare
Masaj cu ulei pe zona dureroasă. În 100 de mililitri de ulei de măsline se pun câte două linguri de pulbere de piper, cuişoare, anason, coaja rasă de la două lămâi şi 4 linguri de pulbere de scoruşe.
Se lasă la macerat 8-10 zile, amestecându-se zilnic, după care se strecoară şi se foloseşte în masarea zonei dureroase.
Ceaiul de creţişoară relaxează muşchii. Creţişoara şi traista-ciobanului se mărunţesc fin. Se opăreşte câte o lingură din fiecare plantă, folosind apă fierbinte şi se aşază alternativ pe zona dureroasă, câte 5 minute.
Pentru tratamentul intern, se adaugă câte o linguriţă din fiecare plantă la 250 ml apă clocotită, se infuzează 5 minute şi se consumă câte două căni din fiecare, pe parcursul unei zile. Cura durează 15 zile, cu 15 zile de pauză.
Tinctura de cimbrişor alungă durerea. Cimbrişorul se toacă mărunt şi se pune într-un recipient de culoare închisă, astfel încât să îl umple pe trei sferturi.
Se completează recipientul cu alcool, se lasă la macerat 14 zile, amestecând zilnic de 3-4 ori. Se strecoară şi se foloseşte tinctura la masarea zonelor dureroase.
Cătina te fereşte de gripă
Puteţi însă evita aceste dureri, dacă preveniţi răcelea şi gripa. Consumaţi cătină sub formă de ulei, sirop, infuzie sau preparaţi în casă următorul amestec: la 100 g miere adăugaţi 30 g fructe de cătină.
Lăsaţi la macerat 3-7 zile, după care administraţi copiilor câte două linguriţe pe zi, iar adulţilor două linguri pe zi. De preferat este ca acest amestec să se consume până în ora 14, deoarece este puternic energizant. Mierea poate fi folosită cu rol preventiv, atât simplă, cât şi în amestec cu polen, măceşe, cătină, miez de nucă.