Tuşeşti? Când e cazul să mergi la medic!

19 octombrie 2018   Tratamente

Efectul inflamaţiei cronice este apariţia unui ţesut cicatrizat în plămâni. Ei îşi pierd elasticitatea, devin rigizi, iar pereţii sacilor alveolari se îngroaşă. Ca urmare, el va împiedica trecerea oxigenului în sânge şi expirarea CO2 şi va afecta alveolele, bronhiile mici (tuburile prin care trece aerul pentru a ajunge în plămâni) şi vasele sangvine pulmonare.

Tusea poate ascunde o boală sau un simptom al mai multor boli. Uneori este banală, trecătoare, alteori persistă fiind semnul unor afecţiuni grave. Specialiştii ne explică ce trebuie să facem atunci când tuşim şi cum să o combatem.

“Tusea este un simptom, nu o boală, apare predominant în perioada rece sau primăvara. Tusea poate ascunde o reacţie alergică la produse medicamentoase sau la alimente, o viroză, gripă sau pneumonie. Tusea la copii este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care părinţii se prezintă la cabinetele medicale de pediatrie sau de medicină de familie. Micuţii prin tuse încearcă să elimine ce este străin în căile lor respiratorii superioare.

De exemplu tuşesc din cauza bacteriilor, virusurilor sau alergiilor. Tusea poate fi seacă, productivă, persistenţa cu debut la schimbarea de temperatură (tuse seacă) apoi apare cea peristentă sau productivă. Combatem tusea cu repaos la domiciliu, aerisirea camerei, evitarea colectivităţii, spaţiilor închise. Spălat bine pe mâini, folosiţi şerveţele de unică folosinţă” a explicat medicul Sorin Manu, la Antena 1.

Mai multe