Tot mai multe infecţii sunt rezistente la antibiotice

23 septembrie 2009   Tratamente

Consumul de antibiotice trebuie redus, deoarece tot mai multe infecţii au căpătat rezistenţă la tratament. România apare pe harta europeană, în cel mai recent raport privind rezistenţa bacteriilor la antibiotice, cu cod roşu, maro şi portocaliu, însemnând că între 25 şi 50 dintre germenii analizaţi din probele de sânge ale pacienţilor nu mai răspund la tratamentul obişnuit. În România, cea mai mare rezistenţă la antibiotice o are bacteria Klebsiella pneumoniae, microbul care provoacă de la infecţii urinare, la pneumonie. O situaţie similară este întalnită în Bulgaria şi Grecia.

Nici infecţiile pielii, faringitele, bronşitele, dar chiar şi toxiinfecţiile alimentare provocate de Stafilococul auriu nu mai trec cu Meticilină. Stafilococul auriu creează probleme de rezistenţă şi în Franţa, Marea Britanie, Grecia, Spania, Portugalia.

Principalele cauze pentru creşterea rezistenţei o reprezintă prescrierea antibioticelor pentru orice boală fără antibiogramă, automedicaţia, dar şi introducerea antibioticelor în hrana animalelor.

Peste 380.000 de europeni au anual infecţii cauzate de bacterii rezistente la medicamente, iar 25.000 de oameni mor anual în Uniunea Europeană din cauza infecţiilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice.

Mai multe