Tot mai multe femei fac testul HPV
Medicii efectuează teste tot mai
în ultima vreme la femei, pentru a depista virusul Papilloma uman sau HPV. Oamenii de ştiinţă americani spun că acest lucru nu doar că este costisitor, dar ridică semne de întrebare în privinţa administrării corespunzătoare a tratamentului.
Sunt în jur de
de virusuri transmisibile sexual, potrivit Centrelor de Control şi Prevenţie împotriva Bolilor (CDC) din Atlanta (SUA), şi cel puţin jumătate din populaţia activă sexual va fi infectată cu acest virus la un moment dat în viaţă. Infecţia cu HPV nu se poate vindeca, dar poate să dispară de multe ori fără tratament. Asta nu înseamnă că nu trebuie luată în serios problema. Unele
sunt strâns legate de
la femei, în timp ce alte tipuri se manifestă prin apariţia
.
În urma studiului efectuat de CDC, condus de doctorul Mona Saraiya, s-a descoperit că medicii efectuează teste pentru depistarea virusului HPV, mai des decât este necesar, pe motiv că nu obţin multe informaţii în urma testului Papanicolau. În realitate, cercetătorii americani au observat că
, acesta împărţindu-se în două categorii, respective cu risc mărit şi cu risc scăzut de a dezvolta cancer de col uterin.
Însă, cum testul numit „cu risc scăzut“ de HPV nu poate să identifice tulpinile canceroase, medicii au devenit din ce în ce mai confuzi în privinţa clarităţii informaţiilor date de acest test.
Philip Castle, expert în infectarea cu virusul HPV, de la „American Society for Clinical Pathology“ din Chicago (SUA), spune că „testul pentru depistarea tulpinilor cu risc scăzut nu este eficient şi că apariţia
la femeile care au mai puţin de
este
“.
În plus, testarea pentru HPV poate să ducă la biopsii şi la tratamente împotriva cancerului, care nu sunt necesare şi care aduc mare bătaie de cap femeilor, pe lângă cheltuieli şi stres.
De aceea este bine ca atunci când o femeie merge la medic şi acesta doreşte să îi facă unele teste, ea trebuie să-l întrebe la ce fel de teste va fi supusă. „Este vorba despre testul Paopanicolau, de cel pentru HPV sau de amândouă?“, recomandă doctorul Mona Saraiya, care le sfătuieşte pe femeile de până în 30 de ani să-i spună medicului că ştie de faptul că testarea pentru HPV nu este necesară la această vârstă.