Spune adio arsurilor la stomac

23 decembrie 2014   Tratamente

Arsurile mai pot apărea şi din cauza stresului ori dacă iei medicamente, mai ales pe stomacul gol. Durerea poate fi resimţită şi după masă, în special dacă ai mâncat prea repede. Şi dacă fumezi sau eşti un împătimit al cafelei, poţi, de asemenea, să te alegi cu un astfel de disconfort.

O bacterie, cauză a arsurilor

Helicobacter pylori, bacterie localizată în stomac la peste jumătate din populaţie la nivel mondial, poate da arsuri stomacale, gastrită, ulcer gastric şi duodenal şi cancer gastric. Transmiterea acestei bacterii este favorizată de nerespectarea regulilor de igienă (mâini murdare, fructe şi legume nespălate).

Tratamentul infecţiei cu Helicobacter pylori include o combinaţie de două antibiotice active, administrate timp de 7 -14 zile, precum şi un inhibitor al secreţiei acide gastrice, cu durată de acţiune mare (omeprazol, esomeprazol, pantoprazol, lansoprazol), administrat timp de o lună. Depistarea infecţiei cu Helicobacter pylori se face prin analiza materiilor fecale, prin teste respiratorii ori de sânge şi prin endoscopie.

Evită alimentele care-ţi fac rău

Dacă ai stomacul sensibil, este bine să ţii un jurnal al tuturor alimentelor consumate. Aşa, vei şti care sunt cele care-ţi provoacă starea de rău. De exemplu, există persoane care nu tolerează legumele acide, precum roşiile sau castraveţii.

Regula celor 3 mese

Este important să ai un program de masă. Ideal este să mănânci de cinci ori pe zi: trei mese principale şi două gustări. Totodată, sunt de evitat alimentele iritante, precum condimentele, grăsimile şi prăjelile.

La cină alege mâncăruri uşoare şi ia masa cu cel puţin două ore înainte de culcare. Nu te întinde pe pat decât dacă a trecut o jumătate de oră de la masă. Evită mâncărurile foarte reci sau prea fierbinţi.

Renunţă la fumat

Fumatul este un factor favorizant al arsurilor, aşa că este ideal să renunţi la acest viciu. Şi alcoolul este la fel de dăunător. Dăunătoare sunt şi băuturile carbogazoase şi cele cu un conţinut ridicat de cofeină.

Mai multe