Soluţii pentru a trata alcoolismul
Consumul de alcool este considerat un obicei social acceptat. Ocaziile speciale, zilele de naştere şi sărbătorile sunt prilejuri cu care mulţi dintre noi gustă măcar un strop de astfel de băutură. Pentru stările de relaxare şi euforice pe care le induce, alcoolul a devenit parte din viaţa unora dintre noi, un adevărat drog.
Sunt mai expuse a deveni dependente de alcool persoanele cu probleme emoţionale sau psihice (depresie, anxietate, schizofrenie), care găsesc în băutură o modalitate de a-şi îneca amarul.
O predispoziţie mai mare către consumul excesiv de alcool este prezentă şi la cei care au în familie astfel de cazuri, la cei care au trecut prin traume fizice sau emoţionale, la cei care şi-au pierdut o persoană dragă sau la cei care au fost concediaţi. Pentru mulţi, alcoolismul devine o problemă înainte sau fără ca ei să îşi dea seama.
Este foarte important de reţinut că alcoolismul este o boală şi că, în afara motivaţiei personale, este nevoie şi de tratament medicamentos şi de terapie psihologică. Dependenţa se manifestă fizic şi psihic Alcoolismul este însoţit de dependenţă psihică (manifestată prin anxietate, frustrate şi nelinişte, stări care dispar după consum) şi fizică (la cel mult 36 de ore de la întrepurerea consumului de alcool apar tremuratul, transpiraţia, durerea de cap).
Sevrajul alcoolic survine la cei care întrerup consumul de alcool, după o lungă perioadă de dependenţă. Se manifestă prin insomnie, palpitaţii, confuzie, nevoia imperioasă de a bea. Sunt şi cazuri grave, care necesită spitalizare, când sevrajul este însoţit de delirium tremens, în cadrul căruia persoana are halucinaţii mai ales vizuale.
… ignori consecinţele consumului exagerat de alcool.
… simţi nevoia de a creşte cantitatea de alcool.
… ascunzi băutura de ceilalţi membri ai familiei.
… îi învinovăţeşti pe ceilalţi că te-au determinat să bei.
… te vaiţi că apropiaţii exagerează în legătură cu cantitatea de alcool pe care o consumi.
Primul pas: acceptarea
Al doilea pas: cere ajutor
Cei mai mulţi alcoolici neagă sau evită să recunoască faptul că au o problemă cu alcoolul. În acest stadiu, este aproape imposibil ca persoana să scape de viciul băuturii.
Cu alte cuvinte, alcoolicul nu poate fi ajutat dacă nu vrea acest lucru. Aşadar, este nevoie de multă voinţă pentru a accepta faptul că eşti dependent de alcool, că te îngrijorează acest lucru şi că vrei să te tratezi. Iar pentru ca acest lucru să aibă şanse de reuşită, cere ajutor specializat: medic de familie, psiholog, psihiatru.
Roxana Petruş
psiholog
www.gandestesanatos.ro
roxanacristina.petrus@gmail.com
Dacă ai o persoană apropiată, pe cineva din familie sau un prieten care se confruntă cu abuzul sau dependenţa de alcool, îţi poate fi greu să îţi dai seama cum să te comporţi cu ea şi cum să o ajuţi. Uneori ni se pare mai uşor să ignorăm acest lucru sau să ne prefacem că nu se întâmplă nimic grav cu această persoană şi să ne gândim că problema va trece de la sine.
Este important ca, în primul rând, să te informezi în legătură cu abuzul şi dependenţa de alcool şi să realizezi că această problemă nu va dispărea fără ajutor specializat, terapie şi/sau medicaţie. Poţi să vorbeşti cu această persoană, să îi spui ce te îngrijorează, care sunt consecinţele negative pe care tu le observi.
De asemenea, poţi să îţi oferi sprijinul şi suportul şi poţi chiar să îţi arăţi dorinţa de a o însoţi atunci când primeşte ajutor. Dacă se începe tratamentul, este util să te implici în continuare, să o încurajezi şi să mergi împreună cu ea la şedinţe de terapie sau la grupuri de suport.
Este ideal ca atunci când, de pildă, ai constatat că ai început să bei zilnic alcool, să ai iniţiativa de a merge la un consult psihologic.
„Terapia cognitiv-comportamentală te poate ajuta să identifici factorii care au dus la începerea şi menţinerea consumului de alcool (poate emoţii precum anxietatea, furia, depresia sau inabilitatea de a face faţă stresului), ca mai apoi să începi să îi controlezi.
Îţi vei construi motivaţia pentru schimbare, vei găsi noi modalităţi pentru a te adapta situaţiilor de risc şi obstacolelor din viaţa ta şi îţi vei dezvolta un sistem de suport social. De multe ori, se apelează şi la terapie de cuplu, de familie sau de grup.
Dinamica din relaţiile din viaţa ta poate fi profund afectată de problemele cu alcoolul şi ea se poate modifica în procesul tău de recuperare. Este bine ca ce dragi ţie să înţeleagă ce se întâmplă cu tine şi cum te pot sprijini în acest demers şi tu poţi învăţa cum să te bazezi pe ei atunci când ai nevoie“, afirmă psihologul Roxana Petruş.
În faza cronică a alcoolismului, este nevoie de tratament de specialitate, într-o secţie de dezalcoolizare din cadrul spitalelor de psihiatrie sau din clinicile private. Este vorba despre un tratament complex, care presupune, printre altele, medicaţie pentru sevraj şi pentru bolile sau complicaţiile existente (tulburări neurologice, afecţiuni ale ficatului etc.).
După această etapă, trebuie continuat cu şedinţe de consiliere psihologică, pentru ca persoana să nu fie tentată să se reapuce de băut. Dublate de eforturile şi voinţa proprie, lupta contra alcoolului poate fi câştigată.
Este foarte important ca persoana în cauză să evite întâlnirile unde se consumă alcool, până în momentul în care este stăpână pe situaţie. Pe cât posibil, este bine să se evite situaţiile stresante, certurile sau supărările, care pot îndemna spre consumul de alcool.