Scleroterapia ghidată ultrasonic, soluţie în cazul bolii venoase

17 iulie 2015   Tratamente

Boala venoasă cronica este o afecţiune evolutivă caracterizată printr-o gamă largă de simptome şi semne, fiind datorată, în principal, apariţiei hipertensiunii venoase. În majoritatea cazurilor, hipertensiunea venoasă este rezultatul prezenţei factorilor genetici sau/şi a factorilor de mediu (ortostatism prelungit, sarcină, hormoni etc.).

În timp, hipertensiunea venoasă conduce la stază sanguină anormală şi apoi către reflux venos apărut ca urmare a afectării valvulare venoase (incompetenţa valvulară).

În general, primele manifestări ale bolii sunt ignorate şi netrate, ceea ce conduce la complicaţii grave. Medicul Yair Galili, specialist internaţional în tratarea varicelor din cadrului Institutului Mor din Israel ne explică ce presupune procedura de scleroterapie ghidată ultrasonic (UGS), indicată pentru tratarea bolii venoase, indiferent de stadiul ei.

În ce constă procedura

Scleroterapia ghidata ultrasonic este la ora actuală cel mai sigur tratament al varicelor în orice stadiu, fie incipient sau avansat. Un avantaj al acestei proceduri este faptul ca poate fi utilizată inclusiv în cazul venelor mari, localizate profund, înlocuind procedura chirurgicală.

„Terapia UGS este o metodă de tratament minim invaziv, nedureros, ce poate fi aplicat la orice vârstă. Aceasta constă în injectarea ghidată ecografic a unei substanţe slerozante (iritante) în vena afectată, care irită învelişul venos. Acesta se umflă, iar sângele se încheagă, ulterior vena transformându-se în ţesut cicatricial care devine invizibil. Înaintea procedurii este nevoie de o ecografie avansată pentru a determina cauza şi gravitatea problemei. O şedinţă durează în jur de 5-10 minute şi nu necesită anestezie“, a explicat medicul Yair Galili.

Spre deosebire de alte tratamente indicate în cazul bolii venoase, cel de scleroterapie nu necesită internare pe parcursul recuperării, astfel că pacienţii îşi pot relua activitatăţile în cel mult o zi de la intervenţie. Cu toate acestea, medicul poate recomanda pacientului să evite să ridice greutăţi, pentru ca rezultatul procedurii să nu fie afectat.

„În funcţie de dimensiunea varicelor, majoritatea pacienţilor (75%) au nevoie de 1-3 şedinţe de tratament pentru a rezolva problema definitiv. Doar 25% din pacienti au de obicei nevoie 4 până la maxim 6 tratamente. Intervalul dintre şedinte este de circa o săptămână“, adaugă medicul Yair Galili.

Mai multe informaţii despre procedură se pot afla pe pagina online http://www.clinica-anima.ro/ şi la numărul de telefon 021/201.10.90.

Mai multe