Sala de operaţie hibrid creşte precizia intervenţiilor şi siguranţa pacienţilor

14 octombrie 2019   Tratamente

O combinaţie de tehnologie imagistică, dispozitive medicale tradiţionale şi alte instrumente, sala de operaţie hibrid permite chirurgilor să lucreze cât mai eficient pentru a obţine rezultate cât mai bune pentru viitorul pacientului.

În ultimii ani, câştigă teren metodele de intervenţie medicală cât mai exacte şi care cresc şansele pacienţilor la o viaţă mai bună. Dintre acestea, sala de operaţie hibrid creşte în popularitate, pentru că pacientul poate fi tratat într-un singur loc, în loc să treacă prin mai multe operaţii consecutive. Sala hibrid se foloseşte pentru orice intervenţie neurochirurgicală (biopsie, rezecţia tumorilor etc.), în tratamentul afecţiunilor cardiovasculare (boală cardiacă congenitală, boală arterială coronariană, tulburare de ritm cardiac, revascularizare etc.) şi în traume ortopedice, precum fracturile complicate. Această sală de operaţie este un concept revoluţionar, care include tehnologii moderne de ultimă oră (aparate medicale şi dispozitive IT) şi care poate fi stabilit teoretic în orice spital, în urma unor investiţii masive.

Sala de operaţie hibrid redă speranţa pacienţilor cu tumori cerebrale

În ceea ce priveşte intervenţiile din zona creierului şi a coloanei vertebrale, sala de operaţii hibrid este extrem de utilă, fiind folosită de la proceduri minim invazive, precum biopsia, până la intervenţii complexe de îndepărtare a tumorilor. Sala de operaţii hibrid include un sistem de neuronavigaţie, care foloseşte imagistica pentru a vedea anatomia creierului în timp real şi un sistem de neuromonitorizare (fiecare muşchi are propriul semnal în creier, care astfel se poate urmări în timpul operaţiei). Tehnicienii şi neurologii pot monitoriza exact răspunsurile creierului şi pot urmări zonele afectate şi pe cele sănătoase, pentru ca operaţia să fie cât mai precisă. Practic, microscopul poate face diferenţa între ţesutul tumoral şi cel normal, iar macroscopul vede foarte clar tumoarea. Partea bolnavă este, deci, foarte uşor de localizat şi de îndepărtat. Însă tehnologia nu e totul, e nevoie şi de o echipă care să o manevreze: chirurgi, anestezişti, tehnicieni, aproximativ 10 persoane în total.

„Când aducem împreună aceste tehnologii, neuronavigaţie şi neuromonitorizare, dacă ştii afecţiunile pacientului, detaliile anatomice, dacă poţi vedea ţesutul tumoral, dacă poţi folosi un CT sau un RMN, toate acestea cresc siguranţa abordării pentru pacient. Strategia chirurgicală de bază este siguranţa pacientului. Pentru că fiecare întreabă înainte: „ce risc am eu dacă fac operaţia asta?”. Iar folosind aceste tehnologii, riscurile se reduc semnificativ şi, în plus, ştim că rezultatele vor fi bune. După operaţie, pacientul are nevoie de radioterapie sau chimioterapie, deci cu cât tumoarea este redusă mai mult prin operaţie sau îndepărtată cu totul, în funcţie de răspunsul organismului, cu atât cresc şansele ca aceste proceduri ulterioare să funcţioneze mai eficient”, spune dr. Serdar Kahraman, medic-şef al departamentului de neurochirurgie de la centrul medical Anadolu din Istanbul.

Sursă foto: www.hygeia.gr

Mai multe