S-a stabilit că solarul este cancerigen
Razele ultraviolete din cabinele de bronzat, considerate până în prezent ca fiind „probabil” cancerigene, au fost incluse în categoria factorilor cancerigeni de către Agenţia Internaţională de Cercetări asupra Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Aceasta este concluzia grupului de 20 de experţi din nouă ţări, reuniţi la sediul IARC din Lyon. Rezultatele acestei reuniuni vor fi prezentate în numărul din luna august al revistei medicale Lancet Oncology.
Din 1992, razele solare ultraviolete(UVA, UVB), precum şi razele ultravioletele artificiale produse de lămpile şi aparatele din cabinele de bronzat, au avut nivelul 2 de clasificare IARC. În urma celor mai recente studii ştiinţifice, însă, experţii IARC au stabilit să acorde tuturor tipurilor de raze ultraviolete nivelul 1 de clasificare - factori cancerigeni pentru om.
Cercetările au demonstrat că expunerea la razele ultraviolete artificiale înaintea vârstei de 30 de ani sporeşte cu 75% riscul de apariţie a melanomului, cea mai agresivă formă de cancer de piele. În plus, experţii au constatat un anumit grad de asociere între bronzarea artificială şi apariţia melanomului ocular. Dermatologii britanici şi francezi au salutat această decizie, chiar dacă nu au cerut interzicerea cabinelor de bronzat.