S-a inaugurat în Bucureşti prima secţie de cardiologie pentru copii

10 septembrie 2013   Tratamente

Iniţiativa de a renova spaţiul existent şi de a-l reîmpărţi în 4 saloane, un cabinet, o sală de tratamente şi anexele necesare, toate destinate diagnosticării şi tratării exclusiv a copiilor, aparţine Asociaţiei Inima Copiilor, cu sprijinul ING Asigurări de Viaţă şi Linde Gaz România.

Secţia de cardiologie a fost dotată cu console individuale pentru gaze medicale, monitoare şi aparatură, instalaţii noi şi mobilă parţial înnoită.

De asemenea, o contribuţie majoră a avut şi Ministerul Sănătăţii, prin Programul de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, cu aparatură vitală pentru buna funcţionare a Secţiei, mai precis ecograf, monitoare.

În secţie pot fi internaţi până la 10 copii cu vârste între câteva luni şi 18 ani. În momentul de faţă, la Spitalul Marie Curie sunt acum primiţi pentru diagnosticare copii din toată ţara, dar pot fi internaţi şi copiii care au nevoie de investigaţii mai amănunţite, de echilibrare cardiacă, copiii aflaţi „în drum“ spre operaţie sau pacienţii operaţi, dar cu complicaţii.

Se adresează patologiei cardiace

Alin Nicolescu, medic primar cardiolog, coordonatorul secţiei de cardiologie, spune că secţia de cardiologie a Spitalului de Urgenţă Marie Curie este o secţie care se adresează unei patologii clare, patologia cardiacă, predominant a malformaţiilor cardiace.

„Secţia de cardiologie din acest spital pot să spun că este primul pas în formarea unui centru de malformaţii cardiace la copil, care va fi un punct de referinţă nu doar în Bucureşti, cât şi în ţară, având în vedere importanţa Spitalului Marie Curie, nu numai pentru Bucureşti, cât şi pentru ţară“, explică medicul primar.

300 de copii au fost internaţi

De ce era nevoie de această secţie de cardiologie, exclusiv pentru copii? „Nu exista în Bucureşti o secţie de cardiologie pediatrică cu internare pentru nou-născuţi şi sugari care să se adreseze acestei patologii. Am putea spune că patologia este în continuă creştere şi este un segment de vârf atât din punct de vedere clinic, cât şi din punct de vedere chirugical, dar îmi exprim speranţa că în foarte scurt timp vom fi acolo unde trebuie“, adaugă medicul primar Alin Nicolescu.

Secţia a fost deschisă la începutul anului şi de atunci au fost internaţi aproximativ 300 de copii, în condiţiile în care secţia are 10 paturi, iar ritmul de internare a fost de 7-8 paturi ocupate zilnic.

„Nu s-au făcut doar internări, până în luna septembrie s-au efectuat în jur de 4.000 de consulturi. Secţia reprezintă deja locul unde toată partea de sud a ţării, Moldova şi chiar Transilvania se adresează pentru a avea un diagnostic clar, iar după aceea este sarcina noastră să găsim soluţia cea mai bună pentru fiecare copil în parte. Din păcate, din cei 4.000 de copii consultaţi, aproximativ 20%, respectiv 800 din ei au probleme. În continuare, estimativ, cam 300 de copii au nevoie de intervenţie imediată “, încheie medicul primar.

Mai multe