Riscurile fumatului - La ce va expuneti daca aveti acest viciu

10 mai 2019   Tratamente

Fumatul creste predispozitia organismului de a dezvolta boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, emfizem sau boli pulmonare obstructive comune, cum ar fi bronsita, cancerul pulmonar, de esofag, pancreas sau piele.

Insa, vestea buna este ca persoanele care se lasa din timp de fumat au sanse sa castige cei 10 ani de viata. Astfel, persoanele care renunta la acest viciu intre 25-34 de ani, intre 35-44 de ani si intre 45-54 de ani, pot recupera 10, 9, respectiv 6 ani de viata.

Riscurile fumatului. „Copiii cu astm si cu parinti fumatori au crize astmatice mai frecvente si mai severe: riscul de a suferi o criza care sa necesite intubatie este de 22 de ori mai mare. Adultii fumatori fac crize astmatice mai frecvente si mai severe. Mortalitatea intraspitaliceasca a fost de 31% pentru astmaticii fumatori care au necesitat ventilatie mecanica", a afirmat medicul pneumolog, citat de Agerpres.

El a precizat ca fumatorii a peste 20 de tigari pe zi au risc de trei ori mai mare de a face infectii respiratorii severe comparativ cu nefumatorii indiferent de sex.

„Fumatul este considerat factor de risc de deces in sase din cele opt cauze principale de mortalitate din lume. in Europa se inregistreaza anual 650.000 decese cauzate de fumat. (...) Comparativ cu nefumatorul, fumatorul are un risc de 23 ori mai mare la barbat de a dezvolta cancer pulmonar si de 13 ori mai mare la femei. Riscul de deces prin boala obstructiva cronica este de 12-13 ori mai mare. in tarile dezvoltate intre 1/5 si 1/3 dintre adultii astmatici sunt fumatori", a spus profesorul doctor.

Potrivit acestuia, cei care au fumat cel putin trei ani au avut un risc crescut de a face astm bronsic de doi ori mai mare.

Medicul pneumolog Magda Ciobanu a spus ca 1.850 de persoane adulte din Romania au murit in anul 2013 din cauza bolilor cardiovasculare provocate de fumatul pasiv. „Aproape 13.000 de romani au murit in anul 2013 prin boli cardiovasculare din cauza faptului ca au fumat. in acelasi an s-au inregistrat aproape 7.000 de decese prin cancer pulmonar", a precizat ea.

Ciobanu a sustinut ca 31% dintre bolile cardiovasculare pot fi atribuite factorilor de mediu. "Cand ne uitam la factori de mediu vedem ca pe locul trei este expunerea la fumul de tutun sau fumatul pasiv. Principala sursa de poluare o reprezinta masinile", a completat pneumologul.

Mai multe