Primul ajutor pentru o persoană cu arsuri

4 noiembrie 2015   Tratamente

Arsurile sunt de mai multe feluri, însă cele mai des întâlnite sunt cele termice. Acestea pot fi provocate de foc, căldură excesiva sau lichide la temperaturi înalte.

Jetul de apă – primul ajutor pentru o persoană cu arsuri

În cazul arsurilor superficiale, pielea este roşie, uşor umflată şi dureroasă. Dacă arsura este ceva mai adâncă, se formează băşici. Din păcate, aceste arsuri sunt extrem de dureroase. În această situaţie, primul ajutor se limitează la expunerea zonei afectate sub un jet de apă rece timp de 10 minute, maximum 20 (este recomandat să folosiţi în această situaţie duşul din baie sau furtunul din grădină – dacă vreuna din aceste variante vă stă la îndemână), după care se pansează cu comprese sterile. Nu aplicaţi niciun fel de substanţă pe leziune dacă nu sunt recomandate de un medic.

Răcirea rapidă (în primele 30 de minute de la producerea arsurilor) reduce adâncimea arsurilor şi durerea, dar este necesară precauţie din cauză că răcirea excesivă poate produce hipotermie. Ea trebuie executată cu apă rece la circa 10–25 °C şi nu cu apă cu gheaţă, deoarece aceasta din urmă poate provoca leziuni.

Un sfat pe care nu ar trebui să-l uitaţi: băşicile nu trebuie sparte niciodată. Pielea chiar şi cu aceste vezicule, este o barieră împotriva infecţiilor.

De asemenea, este indicat să îndepărtaţi hainele persoanei care este afectată de arsuri, cu condiţia ca acestea să nu fie lipite de piele. De cele care sunt lipite nu trebuie să ne atingem. (Dacă nu ţineţi cont de acest sfat, există riscul ca la manevra de dezbrăcare să se producă distrugeri tisulare). Apoi, acoperiţi zona arsă cu comprese sterile sau cât mai curate.

Nu utilizaţi creme când acordaţi primul ajutor pentru o persoană cu arsuri

Indiferent de convingerile populare, există un sfat vital de care trebuie să ţineţi cont atunci când acordaţi primul ajutor pentru o persoană cu arsuri: nu utilizaţi niciodată creme, unguente, substanţe uleioase. Dacă o faceţi, să luaţi în calcul că puteţi agrava situaţia. Din păcate, majoritatea persoanelor aflate în această situaţie nu ţin cont de această recomandare.

Arsurile de gradul al treilea - sau carbonizarea, distrug epidermul, dermul şi hipodermul. Foarte profunde, ele pot ocaziona distrugerea muşchilor, a tendoanelor sau a osului subiacent şi pot să provoace moartea pacientului. De aceea, în situaţia în care observaţi că arsurile persoanei căreia vreţi să-i acordaţi primul ajutor sunt grave, suntaţi imediat la 112. Ele impun spitalizare într-un centru specializat. De asemenea, indiferent de gradul arsurilor suferite de o persoană, după ce îi acordaţi primul-ajutor este bine să-i recomandaţi să meargă să-l vadă un medic.

În general, dacă zona afectată implică faţa, mâinile, picioarele, articulaţiile sau organele genitale trebuie neapărat să ceri ajutorul medicului specialist. De asemenea, dacă arsura începe să prezinte băşici, se inflamează sau victima nu simte durere însă arsura este vizibil profundă trebuie mers la un spital pentru acordarea îngrijirilor necesare.

Mai multe