Premieră în chirurgia cardiacă

25 septembrie 2009   Tratamente

O inimă artificială şi celule suşă au fost folosite în premieră împreună într-o intervenţie chirurgicală realizată în Grecia de o echipă de medici britanici şi greci. Pacientului i-a fost introdusă în organism o inimă artificială, cunoscută sub numele de dispozitivul Jarvic, deoarece inima lui era prea slăbită să mai pompeze sângele în tot corpul. Apoi chirurgii i-au injectat în muşchiul cardiac circa şase milioane de celulele suşă. Extrase din măduva coloanei vertebrale, celulele suşe au fost injectate pentru a construi masă musculară cardiacă şi vase de sânge în zonele afectate ale inimii.

Echipa de chirurgi care a făcut în premieră această operaţie a fost condusă de britanicul Stephen Westaby, un pionier în folosirea pompelor mecanice Jarvic pentru pacienţii care suferă de insuficienţă cardiacă.

Westaby consideră că pompele pentru inimă, cu sau fără celule suşă, ar putea salva anual vieţile a 12.000 de pacienţi care suferă de insuficienţă cardiacă gravă.

Guvernul grec a decis recent să finanţeze pompele pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă gravă. Implantarea acestor dispozitive permite pacienţilor să iasă din spital fără a necesita ulterior tratament medicamentos. Însă, în Marea Britanie, Serviciul Naţional de Sănătate finanţează folosirea pompelor numai în cazul pacienţilor care aşteaptă un donator pentru transplant de inimă.

Mai multe