Pielea europenilor a devenit albă în urmă cu 5.500 de ani
Pielea populaţiilor europene a început să se deschidă la culoare abia în urmă cu circa 5.500 de ani, în urma unor modificări apărute în comportamentul alimentar al acestora, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oslo (Norvegia).
Oamenii de ştiinţă cred că o schimbare bruscă în dieta populaţiilor europene, care s-au transformat din vânători-culegători în fermieri, a determinat şi modificarea culorii pielii lor, din cauza carenţei de vitamina D. Alimentele obţinute în ferme sunt sărace în vitamina D, însă oamenii cu pielea deschisă pot să sintetizeze această vitamină prin expunerea la razele ultraviolete. În schimb, pielea de culoare închisă este mult mai puţin eficientă în sintetizarea vitaminei D. Dacă această teorie este corectă înseamnă că înainte de această dată istorică locuitorii din zonele actualei Scandinavii şi Marii Britanii aveau pielea de culoare închisă.
Copiii cu pielea deschisă pot să îşi sintetizeze necesarul zilnic de vitamina D după o expunere la soare de doar 10-20 de minute. În schimb, copiii de culoare, din cauza pigmenţilor din pielea lor care îi protejează împotriva radiaţiilor solare, au nevoie de o perioadă de timp de patru ori mai mare pentru a sintetiza suficientă vitamina D.