Pentru ce tipuri de cancer se indică radioterapia
În funcţie de severitatea bolii, radioterapia poate fi recomandată în scop curativ sau paliativ. Mai exact, tratamentele cu intenţie paliativă sunt mai scurte (1-10 şedinţe) cu doze mai mari în fiecare şedinţă şi au scopul de a controla o complicaţie ce apare în cursul evoluţiei bolii la nivelul tumorii primare sau a metastazelor.
În schimb, în scop curativ se administrează atunci când tumora este limitată la nivelul organului în care se dezvoltă, dar şi când ea se extinde la nivelul ganglionilor limfatici.
„Radioterapia trebuie să acopere zonele tumorale macroscopic, dar şi cele în care poate exista o extensie microscopică ce nu poate fi evidenţiată prin metodele imagistice actuale (tomografie computerizată, rezonanţă magnetică, PET/CT). Aceste zone sunt reprezentate de ţesutul sănătos peritumoral şi ariile limfatice către care drenează organul în care se află tumora. Tratamentele curative se efectuează în mai multe şedinţe (20-40) cu o doză standard convenţională“, a explicat dr. Gabriel Rîcu, medic specialist radioterapeut în cadrul Amethyst Radiotherapy Center din Bucureşti. Ce presupune procedura de radioterapie
În timpul tratamentului radioterapeutic, sursa de iradiere se află la distanţă de pacient, iar fasciculul de iradiere străbate ţesuturile sănătoase până la nivelul tumorii ce trebuie tratată. Terapia se mai poate realiza din interiorul corpului, cunoscută sub numele de brahiterapie sau curieterapie.
În această situaţie sursa este plasată la nivelul unor cavităţi, în contact sau în vecinătatea tumorii (col uterin, esofag, rect) sau direct în ţesutul ce trebuie iradiat prin plasarea unor catetere sau ace în acesta (prostată, limba, buze).
„Atunci când există dotarea necesară, pentru anumite tipuri de cancer, cele două tehnici de iradiere se pot administra împreună: iradierea externă în prima parte a tratamentului acoperind un volum mai mare ce cuprinde şi boala microscopică, brahiterapia spre sfârşitul iradierii externe sau după finalizarea acesteia, când volumul tumoral s-a redus, pentru suplimentarea dozei de iradiere la nivelul tumorii macroscopice. Astfel de abordări sunt frecvent aplicate pentru cancerul de col uterin, cancerul de uter, cancerul de prostată, sarcoame de părţi moi, tumori de sfera ORL“, adaugă medicul radioterapeut.
În anumite cazuri, tratamentul radioterapeutic se poate indica cu sau fără chimioterapie concomitentă (de regulă în tratamentul cancerului rectal, al colului uterin, de esofag).
„Scopul acestei asocieri ei este să micşoreze formaţiunea tumorală macroscopică, să distrugă celulele ce se insinuează la distanţă de tumoră printre celulele sănătoase (extensie microscopică) în aşa fel încât ulterior intervenţia chirurgicală să poată efectua o rezecţie completă care să păstreze pe cât posibil funcţionalitatea şi estetica organului“, spune medicul Gabriel Rîcu.
Există anumite tipuri de cancer în care radioterapia este folosită singură sau împreună cu chimioterapia de radiosensibilizare (în cursul radioterapiei) fără să mai fie necesară intervenţia chirurgicală: cancer pulmonar, cancere ale sferei ORL, cancer de col uterin, cancer anal, cancer de prostată.
În anumite situaţii când intervenţia chirurgicală nu este posibilă din cauza poziţionării tumorii ce o face imposibil de abordat chirurgical, sau din cauza faptului că rezultatul ar putea fi mutilant după operaţie, radioterapia poate reprezenta o soluţie eficientă de tratament: cancerul de rinofaringe, cancer de buza, limba, faringe, esofag, laringe.