Osteopatia creste capacitatea de autovindecare a organismului
Aceasta abordare holistica nu se sprijina pe medicamente si nici pe interventii chirurgicale, dar osteopatul poate recomanda pacientului proceduri ulterioare. Medicul detecteaza cu ajutorul mainilor blocajele din tesuturi si lipsa de mobilitate si stie din ce punct trebuie inceput tratamentul.
Metoda bazata pe stretching si apasari usoare
Atunci cand intervine aupra unui pacient, specialistul nu se concentreaza doar pe zona problematica, ci foloseste tehnici manuale pentru a echilibra toate sistemele organismului si pentru a furniza bunastarea generala a corpului. Aceste tehnici includ stretchingul (intinderile), apasarile usoare si exercitiile de postura.
Merge mana in mana cu o dieta sanatoasa
Examinarea initiala a unui pacient poate dura peste 60 de minute, de-a lungul carora acesta va fi rugat de medic sa faca anumite miscari. Prin palpare, osteopatul va determina starea de sanatate a muschilor si articulatiilor si va propune ulterior un tratament. In primele ore dupa tratament sau chiar in primele zile, e posibil sa apara febra musculara, ceea ce este o reactie normala. E bine ca pacientul sa isi intrebe medicul atunci cand are neclaritati legate de procedurile pe care acesta le aplica si sa-l contacteze intre sedinte daca resimte neplaceri de ordin fizic. De asemenea, pacientul primeste de la osteopat si o serie de recomandari legate de alimentatie (o dieta cat mai sanatoasa ajuta organismul sa functioneze adecvat) si de anumite ajustari ale stilului de viata care trebuie facute pe durata tratamentului.
Adjuvant in tratarea durerilor lombare si artritei
Se pare ca osteopatia este un tratament sau cel putin un adjuvant util in special pentru persoanele care au dureri de spate in zona lombara, dureri in zona umerilor si sub ceafa. Insa s-au obtinut rezultate bune si pentru artrita, probleme ale soldurilor, dureri musculare si articulare asociate cu sarcina sau cu stilul de munca (de exemplu, sofatul profesionist sau accidentari ale sportivilor). Inca nu exista suficiente dovezi in acest sens, dar unii osteopati sustin ca prin aceste tehnici au tratat si migrene, astm, probleme digestive si dureri menstruale. Osteopatia este recomandata pentru toate varstele, de la nou-nascuti pana la varstnici.
Atentie! Este foarte important ca manipularea osteopatica sa fie practicata de un medic sau de un kinetoterapeut, pentru ca pacientul sa fie sigur ca tratamentul e realizat de o persoana care cunoaste in detaliu anatomia si fiziologia si care nu ii pune in pericol, prin miscarile folosite, integritatea corporala. Osteopatia practicata de neprofesionisti poate conduce la dizlocari, lezarea nervilor sau paralizie.