Nu neglija cistita!
Neplăcerile provocate de cistită se trag de la inflamarea mucoasei care căptuşeşte vezica urinară. Responsabilă este, în majoritatea cazurilor, o bacterie (cel mai des Escherichia coli) şi mai rar o ciupercă (Candida albicans).
Când apare?
Aparatul urinar este astfel alcătuit încât să lupte împotriva agenţilor patogeni. Totuşi, anumiţi factori cresc riscul multiplicării bacteriilor şi provoacă apariţia unei infecţii:
-igiena precară, duşurile vaginale frecvente care dezechilibrează flora vaginală, folosirea contraceptivelor spermicide locale (diafragma), schimbările hormonale din timpul sarcinii sau de la menopauză şi constipaţia
-proasta hidratare şi evacuarea deficitară a urinei din vezică datorită calculilor vezicali sau îngustării uretrei.
Semnele infecţiei
Dacă urinarea este frecventă şi îţi produce disconfort, este foarte posibil să suferi de o infecţie urinară. Iar când urina este tulbure sau cu sânge, este cazul să te prezinţi la medic pentru un examen.
Cum începi tratamentul
Stabilirea tratamentului se face pe baza unei analize de laborator a urinei. Aceasta arată dacă este vorba despre o infecţie, iar antibiograma indică la ce antibiotice sunt sensibili germenii. Cistitele netratate duc la infecţii renale sau chiar la insuficienţă renală cronică, aşa că nu trece cu vederea această boală. Cu ce o tratezi?
Tratamentul constă în administrarea de antibiotice. În cazul femeilor tinere se foloseşte o schemă de 3 zile (o doză unică pe zi, deoarece scade riscul de recidivă). Schema standard este de 7-10 zile şi e recomandată femeilor însărcinate, vârstnicilor, bărbaţilor, copiilor, persoanelor cu infecţii de tract urinar recurente şi diabeticilor. Ineficienţa curei de 3 zile indică o infecţie a tractului urinar superior (rinichi) şi necesită un tratament mai îndelungat (10-14 zile).
În acest caz, tratamentul cu antibiotice va fi de lungă durată. Tratamentul poate fi completat cu administrarea unui anestezic pentru ameliorarea rapidă a simptomelor.
Măsuri împotriva recidivelor
-Bea suficiente lichide şi evită băuturile alcoolice
-Mergi la toaletă ori de câte ori simţi nevoia
- Pentru igiena intimă, alege un săpun cu pH neutru şi nu folosi parfumuri sau deodorante
-Combate constipaţia printr-o alimentaţie bogată în fibre
- Luptă împotriva oboselii şi a stresului, deoarece acestea slăbesc sistemul imunitar
-Mănâncă fructe bogate în vitamine, dar evită alimentele acide
-Îmbracă-te bine, deoarece frigul creşte riscul apariţiei infecţiilor
- Evită statul cu picioarele în apă rece şi nu sta desculţă pe gresie
- Bea suc de afine sau de coacăze pentru că distruge bacteriile.
SFAT
Respectă strict durata tratamentului cu antibiotice, chiar dacă simptomele dispar mai devreme. Altfel, creşte rezistenţa organismului la antibiotice, iar o eventuală recidivă va fi mai greu de tratat. Atenţie însă la excesul de medicamente, deoarece poate suprima reacţiile imune naturale ale organismului.
Ştiai că...
-Cistitele sunt infecţii urinare foarte frecvente. O femeie din trei are o infecţie urinară înainte de vârsta de 24 de ani. Aproape 50% dintre femei suferă cel puţin o dată de cistită pe parcursul vieţii, iar la 30% dintre ele boala recidivează.
-Excesul de antibiotice scade capacitatea organismului de a lupta împotriva infecţiilor.
Soluţii pentru diminuarea simptomelor
- Hidratează-te, deoarece apa permite diluarea şi eliminarea germenilor. Nu consuma băuturi gazoase, alcool sau cafea.
-Bea ceaiuri cu efect antiinflamator (gălbenele şi cimbrişor) şi diuretic.
- O linguriţă de bicarbonat într-un pahar cu apă scade aciditatea urinei şi nu mai permite înmulţirea germenilor.
Doctor Click! vă sfătuieşte
Care sunt riscurile la care ne expunem, lăsând cistita netratată?
Cistita reprezintă inflamaţia vezicii urinare provocată în special de E. Coli, dar şi de alte tipuri de agenţi patogeni. Printre factorii favorizanţi sunt micţiunea întârziată după actul sexual, folosirea diafragmei şi a gelului spermicid.
Riscurile bolii netratate corespunzător constau în complicaţii cum ar fi uretrita, prostatita, urosepticemia, pielonefrita - ultimele două cu risc vital. În plus, cistita poate contribui la apariţia unei boli inflamatorii pelvine, cu risc de sterilitate.