Noutate în tratamentul tumorilor maligne hepatice

23 mai 2012   Tratamente

Chemoembolizarea cu microsfere absorbabile se practică doar de câţiva ani în afară, dar rezultatele procedurii sunt deosebite, iar reacţiile advserse sunt de zece ori mai puţine.

În ţara noastră, doctorul Bogdan Popa, medic primar Radiologie Imagistică Medicală şi Preşedintele Societăţii Române de Radiologie Intervenţională a efectuat astăzi, pentru prima oară în România, trei operaţii prin această procedură modernă de tratament al tumorilor maligne hepatice.

Chemoembolizarea hepatică cu microsfere absorbabile se adresează pacienţilor cu tumori maligne hepatice, primare, precum neoplasm hepatic şi hepatocarcinom, şi secundare, cum sunt metastazele de la alte tipuri de tumori maligne, frecvent neoplasm de colon.

Studiile clinice arată că această metodă de tratament are o rată pozitivă de răspuns, de aproximativ 90%, după un an şi jumătate de tratament.

„Este o procedură minim invazivă care presupune externarea pacientului la 24, maxim 48 de ore după intervenţie; se realizează cu anestezie locală, introducându-se un microcateter în arterele din ficat, care vascularizează tumora respectivă. În aceste vase, ulterior se injectează microsfere încărcate cu substanţe chimioterapice, care au rolul de adistruge tumora din interior, dar şi de a opri fluxul sangvin către tumoră. Intervenindu-se doar pe vasele tumorale, concentraţia locală (intratumorală) de chimioterapic va fi mai mare, iar reacţiile adverse mult minimizate, în special cele sistemice (în restul organismului)“, a declarat dr. Bogdan Popa, în cadrul conferinţei de presă ce a avut la loc la Spitalul Sanador, unde s-au făcut cele trei intervenţii.

Preţul unei proceduri se ridică la preţul de 7.900 de lei, dar primele chemoembolizări cu microsfere absorbabile au fost gratuite pentru trei pacienţi pensionari. Durata unei intervenţii este de aproximativ o oră şi treizeci de minute.

Mai multe