Noi terapii pentru vertebrele tasate

17 octombrie 2013   Tratamente

În ultimele decenii au apărut tot felul de intervenţii minim invazive, care expun pacienţii unui disconfort cât mai mic. Astfel de proceduri sunt şi chifoplastia şi vertebroplastia. Indicate cel mai frecvent în tasările osteoporotice, dar şi a tumorilor vertebrale lombare şi toracale, aceste intervenţii au o serie de avantaje faţă de operaţia clasică la coloana vertebrală. Printre acestea se numără recuperarea rapidă, scurtarea duratei spitalizării şi reducerea riscului de infecţii.

Noi terapii pentru vertebrele tasate - Chifoplastia durează cel mult o oră

Cea mai frecventă indicaţie pentru chifoplastie este tasarea vertebrală apărută în cadrul osteoporozei, dar şi în probleme post-traumatice (dacă nu sunt compresive pe măduvă şi dacă depăşesc 15% din înălţimea vertebrală). Chifoplastia este o soluţie terapeutică şi în tumori vertebrale benigne sau maligne, dacă nu invadează sau comprimă măduva, în acest caz putându-se asocia cu biopsia din vertebră.

Chifoplastia se face cu anestezie generală, durează între 30-60 de minute şi se efectuează sub control radiologic. Prin chifoplastie se injectează ciment în corpul vertebral prin cavităţi obţinute prin umflarea unui balonaş.

„Se introduc prin piele (percutan) 2 ace mai groase (trocare) sub control radiologic la nivelul vertebrei tasate. Prin cele 2 trocare se vor introduce 2 balonaşe speciale care se vor umfla gradual generând 2 cavităţi în corpul vertebral şi redresând înălţimea vertebrei. Urmează injectarea controlată a unui ciment special la nivelul celor 2 cavităţi formate, refăcând astfel şi rezistenţa corpului vertebral afectat”, explică medicul Dan Benţia, specialist neorochirurg de la Spitalul Sf. Constantin din Braşov.

Durata spitalizării nu este decât de trei ore. După chifoplastie, pacientul va simţi o reducere a durerilor de spate şi a contracturii musculare, ameliorarea posturii, a mersului şi a respiraţiei.

Este nevoie de control operator la o lună de la operaţie, însoţit de examen pardiologic. Un al doilea control postoperator se face la şase luni.

Noi terapii pentru vertebrele tasate - Vertebroplastia întăreşte coloana

O altă procedură recomandată pentru stabilizarea vertebrelor tasate este vertebroplastia. „Aceasta constă în introducerea sub ghidaj radiologic a unui ac de puncţie osoasă prin piele şi muşchi până la nivelul corpului vertebral afectat. La acest nivel se injectează o substanţă specială (cianoacrilat) ce are consistenţa pastei de dinţi pentru câteva minute.

Apoi, printr-un proces de polimerizare, ea se întăreşte ajungând la fel de dură ca osul normal. Astfel, vertebra este consolidată. În timpul intervenţiei, pacientul este sedat uşor. Pacientul nu suferă nicio tăietură, doar înţepătura acului de vertebroplastie”, spune dr. Rareş Nechifor, medic primar radiologie intervenţională.

Vertebroplastia nu durează decât 30 de minute, iar pacientul poate pleca acasă în aceeşi zi, la trei-patru ore de la intervenţie.

În 90% din cazuri, apelează la vertebroplastie persoanele cu osteoporoză, însă intervenţia se practică şi în cazul hemangioamelor vertebrale, a metastazelor vertebrale sau a tasărilor post-traumatice.

Prin tasare, vertebrele scad în înălţime, iar dacă se depăşeşte o anumită valoare, este afectată stabilitatea coloanei. „Dacă afectează partea din spate a corpului vertebral poate duce la compresiune asupra măduvei spinale urmată de paralizie parţială sau totală asupra membrelor, pierderea sensibilităţii la nivelul membrelor şi abolirea controlului sfincterian”, explică medicul Dan Benţia. Câteva dintre simptomele care arată tasarea vertebrelor:

• durerea lombară sat toracală intensă (care poate fi la nivelul vertebrei tasate sau pe o regiune mai mare, însoţită sau nu de contractură musculară şi de rigiditatea coloanei).

• scădere în înălţime

• curbarea spatelui (cifoză, scolioză)

• dureri la nivelul bazinului, stomacului, tulburări de respiraţie

• probleme de mers, imposibilitatea menţinerii poziţiei în picioare.

Pe termen lung, chifoplastia duce la creşterea speranţei de viaţă.

Mai multe