Nanotehnologia schimbă medicina
Ce este
Cu cât o boală - ca, de pildă, cancerul - este detectată mai devreme, cu atât medicina are mai multe şanse de a o trata cu succes şi de a o învinge. Nanotehnologia a deschis calea pentru o nouă categorie de instrumente de diagnostic, care pot detecta chiar şi cantităţi minuscule de proteine asociate cu anumite boli.
Denumită „ştiinţa viitorului”, nanotehnologia cuprinde orice tehnologie modernă al cărei rezultat final este de ordin nanometric (adică detectează cele mai fine particule). Nanotehnologiile funcţionează la nanoscară - scara moleculelor individuale. Mai exact, reprezintă ingineria la o scară foarte mică.
Aceste tehnologii pot fi aplicate în numeroase domenii, cum sunt tehnologia informaţiei şi comunicaţiile, domeniul energetic sau protejarea mediului înconjurător. Dintre toate, cea mai importantă pentru noi, ca indivizi, este însă medicina şi, implicit, sănătatea.
Ce utilităţi are
Regenerarea oaselor
Cercetătorii studiază posibilitatea de a crea un os artificial pentru a regenera oasele din organism şi a depăşi unele dintre provocările şi limitările implanturilor osoase convenţionale. Una dintre idei este să fie folosite anumite molecule, care se găsesc în mod natural în os, şi care să fie determinate să se autoorganizeze spontan într-o structură complexă, capabilă să preia funcţiile celor afectate de boală.
Nanofibrele formează un gel care ar putea fi folosit ca un fel de adeziv pentru fracturile osoase sau pentru a crea un fel de schelă, pe a cărei structură să se regenereze alte ţesuturi.
Tratamentul cancerului
Cum ar fi dacă am reuşi să descoperim un tratament funcţional, care să distrugă numai celulele canceroase şi, în acelaşi timp, să genereze celule sănătoase? Oamenii de ştiinţă sunt convinşi că nanotehnologia va face acest lucru posibil în curând.
O echipă de cercetători de la Universitatea Rice, din SUA, a demonstrat că pot folosi cu succes nanoparticule cu diametrul de 120 nm, acoperite cu un strat de aur, pentru a distruge tumorile canceroase. Scopul lor este ca, în timp, să utilizeze anumite celule „scutec”, care să se lege de celulele canceroase prin ataşarea de anticorpii sau peptidele de la suprafaţa acestora. Odată ce nanocelulele sunt ataşate celulelor maligme, acestea pot fi distruse selectiv, utilizând un laser cu infraroşu extern.
Ameliorarea durerii
Imaginează-ţi că introduci în organism o pilulă analgezică, care nu este doar mult mai mică decât una obişnuită, ci şi de până la 9 ori mai eficientă. Utilizarea medicamentelor sub formă de nanocristale le poate face să ajungă mult mai rapid la organul afectat şi să fie mult mai uşor de asimilat de organism.
La ce riscuri ne poate expune
Există deja mai multe tipuri de nanomateriale, cum sunt lipidele sau nanoparticulele polimerice, în conţinutul medicamentelor din farmacii. Ca toate pastilele, cele care conţin nanomateriale trebuie să fie supuse unui proces lung şi riguros de cercetare, care include mai multe studii clinice, înainte de a fi introduse pe piaţă.
Cu toate acestea, unii medici cred că utilizarea nanomaterialelor în medicină este foarte nouă şi că există încă incertitudini cu privire la modul în care nanomaterialele se degradează în organism şi la efectele secundare nedorite pe care le-ar putea declanşa pe termen lung. Criticii solicită ca nanomaterialele să beneficieze de un cadru de reglementare specific şi foarte riguros, înainte de a fi utilizate în tratamentele medicale.