Liste mai scurte de aşteptare pentru pacienţii cu cancer

6 februarie 2013   Tratamente

Potrivit CNAS, lista de aşteptare a fost micşorată de la maximul istoric de 3.259 de pacienţi la 1.292, ceea ce reprezintă un minim istoric. Dacă în 2010 pacienţii care sufereau de cancer aşteptau şi 6-7 luni pentru tratament, la finalul anului 2012 timpul de aşteptare s-a redus la 3 luni.

,,În intervalul 2010-2011 şi timpul de aşteptare pentru tratament era mai mare deoarece o mare parte dintre dosare nu erau eligibile. În momentul de faţă, dosarele sunt verificate mai atent, ceea ce face ca rata de rspingere a lor să fie mai mică de 3%”, a precizat la conferinţă medicul Dan Corneliu Jinga, preşedintele Comisiei CNAS de implementare a Programului Naţional de Hematologie şi Oncologie.

Numărul lor a scăzut şi datorită faptului că la finalul anului 2012, în urma subvenţionării primite, s-au analizat şi aprobat mai multe dosare decât de obicei.

,,În cazul dosarelor care sunt respinse de Comisia de specialitate din cadrul CNAS, medicul este cel care trebuie să găsească o altă schemă de tratament pentru pacient. În aproape 70% dintre cazuri se poate alege o schemă de tratament alternativă”, a mai adăugat preşedintele Comisiei CNAS.

În 2012, de tratamente inovative au beneficiat 9.140 pacienţi, adică aproape 10% din totalul de 96.955, faţă de doar 6% în 2010.

În timp ce listele de aşteptare pentru tratament s-au redus, cea de medicamente gratuite şi compensate nu s-a mai actualizat de aproximativ 5 ani, susţin reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Astfel, peste 140 de molecule şi indicaţii noi, dintre care multe destinate tratamentului cancerului, aşteaptă de aproape 5 ani, să ajungă la pacienţii diagnosticaţi cu cancer şi să-i ajute pe aceştia în lupta cu boala.

Prin comparaţie, studiile recente europene au arătat că între momentul aprobării unui medicament de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi momentul în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici, în Belgia se aşteaptă 392 de zile, în Suedia 206 zile, iar în Austria doar 88 de zile.

Accesul la tratamente cu molecule inovatoare se face astfel:

Pacient – medic curant (stabileşte indicaţia terapeutică în funcţie de protocoalele în vigoare şi întocmeşte dosarul) – dosarul este depus de pacient la Casa Judeţeană de Asigură de Sănătate (CJAS) – CJAS trimite dosarul la CNAS – dosarul este înregistrat în funcţie de medicament şi de diagnostic – Comisia se întruneşte pentru aprobare (pe baza diagnosticului, a medicamentului, a criteriilor de includere şi excludere, a datei de depunere a dosarului la CNAS) – decizia se transmite Casei judeţene care informează medicul curant – medicul curant asigură tratamentul – pacient. INFO: În România sunt diagnosticate anual peste 70.000 de cazuri noi de cancer.

Mai multe